De minister-president van het Brussels hoofdstedelijk gewest, Charles Picqué (PS), vindt dat Vlaanderen Brussel verstikt als het over mobiliteit gaat. Volgens hem doet het Vlaamse gewest te weinig voor de verkeersassen waarlangs Franstaligen de hoofdstad in- en uitrijden.
Dat zei hij op de openbare omroep RTBF. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) is bereid tot overleg.

'Ik vind het getuigen van surrealisme dat de rivaliteit tussen de politieke strategieën zo ver kan gaan dat ze de mobiliteit bijna verlamt. Enkele jaren geleden zou ik me zoiets niet hebben kunnen inbeelden. Maar nu merken we via bepaalde beslissingen of uitlatingen dat het perfect mogelijk is tegen de belangen van de Brusselaars in te gaan door middel van een mobiliteitsplan dat de hoofdstad omcirkelt en dat totaal niet is afgestemd op de Brusselse behoeften', aldus Picqué.

De Brusselse minister-president wees op een aantal problemen. Zo zouden er op de ring rond Brussel, op het gedeelde in het Vlaamse gewest, borden ontbreken die strategische plaatsen in Brussel aanduiden. Een deel van de Steenweg op Waterloo, een belangrijke invalsweg, zou op Vlaams grondgebied niet hersteld zijn.

De faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode zou voorgesteld hebben de herstelling op zich te nemen, maar dat werd door Vlaanderen geweigerd, aldus Picqué. Het Vlaamse gewest zou ook geweigerd hebben om de autosnelweg A8, die van Rijsel komt, in Halle rechtstreeks met de Brusselse ring te verbinden. Daardoor zijn er lange files aan verschillende rode lichten.

Volgens Crevits worden de genoemde wegen in dezelfde mate gebruikt door Vlamingen als door Franstaligen en zijn de verkeersproblemen niet beperkt tot het zuiden van Brussel. Ze is bereid met Picqué over de problemen te overleggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig