De Duitsers krijgen compensaties voor de stijgende brandstofprijzen. Dat heeft kanselier Gerhard Schröder vandaag bekendgemaakt. De compensaties bestaan uit een hogere kilometervergoeding voor pendelaars en een stookoliepremie voor de sociaal-zwakkeren.
De rood-groene regering heeft ook een akkoord over het optrekken van de belastingsvermindering voor pendelaars bereikt. De kilometervergoeding wordt verhoogd van 70 tot 80 pfennig (van 14 tot 16 frank) per kilometer. De maatregel gaat in op 1 januari 2001. Dan wordt ook de ecotaks op brandstoffen met 6 pfennig (1,2 frank) verhoogd.

Onder druk van de Groenen wordt de kilometervergoeding veranderd in een afstandsvergoeding, onafhankelijk van het transportmiddel dat men gebruikt. Vroeger kregen alleen de autopendelaars de kilometervergoeding.

Sociaal zwakkeren kunnen aanspraak maken op een eenmalige premie van 100 frank per vierkante meter woonruimte. De premies worden voor eind dit jaar uitgekeerd.

Aan de compensaties hangt een jaarlijks prijskaartje van 2,9 miljard mark (zo'n 58 miljard frank). De last wordt verdeeld tussen de federale regering, de Länder en de gemeenten.