Vanaf 1 oktober 2000 wordt gewerkt aan het spoor tussen Brussel en Gent op de lijn 50a. Daardoor kunnen de reizigers op het traject Gent-Leuven niet afstappen in Brussel. Ze zullen moeten overstappen. Om veiligheidsredenen en om de hinder voor de treinreizigers zoveel mogelijk te beperken, wordt alleen tijdens het weekend en op feestdagen gewerkt. De werken hebben invloed op de dienstregeling van de treinen. Dat meldt de persdienst van de NMBS.
De werken zijn gesitueerd tussen Brussel-Klein-Eiland (afslag Brussel) en Sint-Katherina-Lombeek (afslag Denderleeuw). Het wisselcomplex en de nabijgelegen sporen zijn aan vervanging toe.

Bij die vernieuwing wordt rekening gehouden met de mogelijke aanleg van een derde spoor tussen Denderleeuw en Brussel-Zuid en met de geplande verhoging van de snelheid tot 200 km/u. De werken duren tot 9 juni 2001.

Tijdens de weekends en op feestdagen de treinen om te leiden. Het gevolgde parcours loopt dan via de "oude" lijn 50 tussen Denderleeuw en Jette en vervolgens via het westelijke ringspoor tussen Jette en Schaarbeek.

Omdat de trein hierdoor langer onderweg is, rijdt hij Brussel niet binnen. Door die ingreep kan hij zijn vertrouwde dienstregeling behouden op de rest van het parcours. Zo ondervinden de reizigers die niet in Brussel op- of afstappen geen gevolgen en vallen er geen aansluitingen met andere treinen weg.

Mensen die naar Brussel willen, zullen moeten overstappen.