Koning aanvaardt ontslag Leterme
De koning heeft heeft het ontslag van Yves Leterme als formateur aanvaard. Dat meldt het paleis.
'Ik heb vanmiddag moeten vaststellen dat het momenteel onmogelijk is om met goed gevolg een ambitieus regeerprogramma op te stellen waartoe de kiezer op 10 juni een duidelijk perspectief en de richting heeft aangegeven', motiveert Leterme zijn beslissing.

Leterme sprak de koning op het Kasteel Belvédère. De koning moest zijn vakantie in Zuid-Frankrijk onderbreken. Hij werd overgevlogen met een Embraer, een jet van het leger. De koning heeft na het gesprek met Leterme wellicht ook nog andere contacten hebben, ondermeer met Didier Reynders (MR).

Franstaligen aan zet

Een coalitie oranje-blauw wordt echter nog niet opgegeven. Verwacht wordt wel dat een Franstalige nu het initiatief zal krijgen. Die zou dan de rol van formateur kunnen overnemen of eventueel als ontmijner kunnen functioneren.

De belangrijkste namen die circuleren zijn die van Raymond Langendries (CDH, Europees Parlementslid), Philippe Maystadt (CDH, voorzitter Europese Investeringsbank) en François-Xavier de Donnea (MR, volksvertegenwoordiger).

Bij de MR gaat de voorkeur uit naar een formateur/ontmijner uit de eigen kring. Alle andere partijen lieten weten dat het voor hen iemand van CDH zou moeten zijn.

Ultieme vergadering

Gisteravond kwamen Leterme en de oranje-blauwe onderhandelaars nog samen voor een ultiem overleg. Om vier uur vannacht gingen de verschillende partijen weer uit elkaar, zonder akkoord.

Normaal zou dat overleg vandaag hernomen worden, maar nadat het tijdstip van die bijeenkomst enkele keren werd uitgesteld, kwam er uiteindelijk afstel. Leterme had vanmiddag nog wel inidividueel contact met de onderhandelaars, maar die hebben niets meer uitgehaald.