Wetenschappelijke kennis jongeren ondermaats
Jongeren weten nog bedroevend weinig over wetenschap en technologie. Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschapstijdschrift Eos bij een groep Belgen van alle leeftijden.
Jongens en meisjes tussen de 18 en 24 jaar weten minder over wetenschap dan de oudere generaties, zo stelt EOS vast. Het wetenschappelijk tijdschrift vroeg antwoorden op vragen als 'draait de aarde rond de zon?', 'stemt de mens af van de aap?' en 'waar ligt het gat in de ozonlaag?'.

Bij vragen over basiskennis halen de Belgen gemiddeld 75 procent. Dat is een goed Europees gemiddelde, maar de ouderen scoren opvallend beter dan jongeren.

'Bij de vraag over de aarde die rond de zon draait, scoren de 65-plussers het beste. Een op de drie jongeren weet niet eens dat de aarde rond de zon draait', zegt Senne Starckx van Eos.

Maar liefst 85 procent van de jongeren weet ook niet waar het ozongat zich bevindt. Volgens wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis van de Vrije Universiteit Brussel ligt dit aan het onderwijs. 'In het onderwijs wordt minder aandacht gegeven aan feitenkennis. Bovendien is het aanbod aan informatie veel ruimer geworden', verklaart Cornelis het gebrek aan basiskennis. 'Toch zouden de jongeren die basiskennis wel moeten hebben om zich een beeld van de wereld te kunnen vormen. Kijk maar naar de discussie over creationisme', vindt Cornelis.

Over gezondheid weten Belgen wel tamelijk veel, zo schrijft EOS nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig