Wiskundig genie weigert ,,Nobelprijs''
Foto: epa
MADRID - Vier wetenschappers zijn dinsdag de Fields Medaille, de hoogste wetenschappelijke prijs voor wiskunde, toegekend. Eén van hen, de Rus Grigori Perelman, die de oplossing vond van Poincaré's Vermoeden bedankte voor de eer.
De Fields Medaille geldt als de Nobelprijs voor Wiskunde en wordt toegekend door het Internationaal Wiskundigen Congres, dit jaar bijeen in de Spaanse hoofdstad Madrid. De laureaten van dit jaar zijn de Rus Andrej Okoenkov, de Australiër Terence Tao, de Fransman Wendelin Werner en de veertigjarige Grigori ,,Grisha'' Perelman die volgens wetenschappelijke kringen een grote kanshebber was voor de prijs.

Perelman werd onderscheiden omdat hij het bewijs heeft geleverd voor het honderd jaar oude Vermoeden van Poincaré, één van de grootste mysteries van de wiskunde. Poincaré’s Vermoeden gaat, banaal gezegd, over de vraag of een banaan hetzelfde is als een voetbal. Voor wiskundigen die zich bezighouden met topologie, de studie van de verschillende vormen die wiskundige ruimtes aan kunnen nemen, is dat allesbehalve een rare vraag. Het antwoord is bovendien ’ja’: een banaan is inderdaad hetzelfde als een voetbal, zo legt het Nederlandse tv-programma Noorderlicht op zijn website uit.

Maar de Russische wiskundige die drie jaar geleden na zijn bewijsvoering zowat van de aardbodem leek te zijn verdwenen en in Sint-Petersburg woont, weigerde de onderscheiding die op zich 11.000 euro waard is. Hij was niet aanwezig op het congres in Madrid dat door koning Juan Carlos was geopend. Volgens berichten in de Spaanse pers is de Perelman de eerste die dit doet.

Het luidt dat de wetenschapper de prijs ,,irrelevant'' vindt en de correctheid van zijn ontdekking al als een voldoende beloning acht.

Het Poincaré Vermoeden, in 1904 door Henri Poincaré geformuleerd, is ook een van de zeven ’millennium-problemen’ die het Clay-instituut, een particuliere Amerikaanse onderzoeksinstelling, bij de eeuwwisseling formuleerde. Voor de oplossing van elk van deze zeven grote wiskundevraagstukken loofde het Clay-instituut een geldprijs van 1 miljoen dollar uit. Ook daarvoor komt de Russische wiskundige, die aan het materiële heeft verzaakt, in aanmerking.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig