Marathongoud gaat naar Japanse
De Japanse Mizuki Noguchi heeft zich zondag in Athene gekroond tot olympisch kampioene op de marathon. De vice-wereldkampioene won in 2u26:20 voor de Keniaanse Catherine Ndereba, de regerende wereldkampioene, en de Amerikaanse Deena Kastor. De Britse favoriete Paula Radcliffe gaf uitgeput en wenend op na 36 km.
Op het oorspronkelijke traject van de eerste moderne Spelen uit 1896 voerde Radcliffe lange tijd het tempo aan, tot Noguchi na 25 km versnelde. In eerste instantie kon alleen de Ethiopische Elfenesh Alemu de Japanse in volgen, maar even later sloten ook Radcliffe en Ndereba aan.
De eerste die uit het kwartet moest lossen was Alemu. Na 35 km liep Noguchi alleen voorop, met 28 seconden voorsprong op Ndereba en 58 op Radcliffe. Eén km verder gaf een ontredderde Radcliffe volledig kapotgelopen op.
Op het einde kwam Ndereba nog sterk terug op Noguchi, maar het mocht niet baten. De Japanse won, voor haar Keniaanse concurrente. De derde plaats was voor de nog sterk teruggekomen Amerikaanse Deena Kastor, die in de slotfase Alemu voorbijsnelde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig