IEPER - Volgens de organisatoren hebben ongeveer 4.800 personen zondagmiddag de derde IJzerwake in Steenstrate (Ieper) bijgewoond. Rode draad doorheen de diverse toespraken was de eis voor Vlaamse onafhankelijkheid. Voorzitter Johan Vanslambrouck van de vzw IJzerwake drong nogmaals aan op de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en vraagt dat de Vlaamse regering alle akkoorden met het Brusselse Gewest opzegt naar aanleiding van het zogenaamde taalhoffelijksheidsakkoord.
Negentig jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog organiseerde de vzw IJzerwake, gegroeid uit de radicalere strekking van het IJzerbedevaartcomité, voor de derde keer een IJzerwake. Dat gebeurt zoals gewoonlijk één week voor de IJzerbedevaart en op een weide naast het monument van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate. De weide is door de vzw aangekocht.

Tussen de aanwezigen waren een groot aantal mandatarissen van het Vlaams Blok, met onder meer Filip Dewinter en Frank Vanhecke. In de toespraken werd herhaaldelijk kritiek geleverd op het arrest van het Gentse Hof van Beroep, waar volgens Johan Vanslambrouck - die net voordien had gepleit voor een algehele amnestie voor feiten in WO II- de juridische basis werd gelegd voor een nieuwe repressie tegen de Vlaamse Beweging.

De voorzitter van de vzw IJzerwake had voorts kritiek op het taalhoffelijkheidsakkoord waarmee de Vlaamse partijen in Brussel in de gewestregering zijn gestapt. De sociale transfers en de ,,arrogantie van de PS'' kaartte hij eveneens aan. Vanslambrouck verzette zich voorts tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De vzw IJzerwake vraagt in dat kader een bindend referendum over de eventuele toetreding.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig