Schreeuw van Munch gestolen uit museum Oslo (update)
OSLO - De Schreeuw van Edvard Munch, een van de meesterwerken van het expressionisme, is zondagochtend gestolen uit het Munch-museum in Oslo. Ook een aantal andere kunstwerken van de Noorse schilder is verdwenen. De daders zijn voortvluchtig. Hun vluchtauto is wel teruggevonden.
De Franse radiozender France Inter had de primeur van de schilderijenroof. Een programmamaker van de zender, François Castang, zag de gewapende dieven toeslaan. De daders bedreigden de bewakers met vuurwapens en gingen er met de kunstwerken vandoor in een auto.

Castang beweerde in een uitzending dat het schilderij niet was beveiligd tegen diefstal. Zo zou er geen alarm zijn afgegaan. Dat is intussen tegengesproken door de politie. Het schilderij was beveiligd met een ,,stil'' alarm. ,,En dat,'' aldus een woordvoerder van de politie, ,,is wel degelijk in werking getreden''. Het gaat om een alarm dat niet te horen is in de kamer waar het schilderij zich bevindt.

De politie arriveerde na een kwartier. De agenten lieten alle toen nog aanwezige gasten opsluiten in het restaurant van het museum.

Zondagnamiddag heeft de politie de vluchtauto van de daders gevonden. De zwarte Audi werd nabij een tennisclub ontdekt, aldus een woordvoerder.

Vier versies

Van De Schreeuw bestaan vier versies. Het Munch-museum bezit er twee, waarvan er nu een is gestolen. Een derde versie is in privé-bezit en de vierde hangt in ander museum in Oslo. Die laatste versie werd in 1994 gestolen. De politie vond het werk toen na drie maanden terug in een hotelkamer in Asgardstrand, ten zuiden van Oslo. De dieven eisten destijds een losgeld van een miljoen dollar, maar dat bedrag is nooit betaald.

Munch schilderde zijn Schreeuw in 1893 op kwetsbaar papier. Volgens kunstkenners is het werk zo bekend dat de dieven het onmogelijk kunnen verkopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig