WARSCHAU - Polen ,,wil Irak zo snel mogelijk verlaten'', maar enkel nadat er ,,solide veiligheidsvoorwaarden werden gecreëerd''. Dat heeft de Poolse minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski zondag verklaard tijdens een bezoek aan het Poolse contingent in Irak.
De minister deed zijn uitspraak na een religieuze ceremonie in de Poolse militaire basis in Babylon, daags nadat een Poolse soldaat omkwam bij de ontploffing van een bomauto in de omgeving van Hillah. De Poolse troepen waren de laatste dagen het doelwit van herhaalde aanslagen, waarbij de voorbije week drie doden vielen.

Het volgende Poolse contingent zal ,,kleiner'' zijn dat het huidige. Dat telt 2.500 soldaten. Meer details wilde de minister niet kwijt. Polen is sinds het begin van de Iraakse crisis een bondgenoot van Washington. Het kondigde eerder al aan zijn contingent in 2005 ,,gevoelig'' te willen inkrimpen.

,,Ons contingent vervult zijn missie in een moeilijke periode van gevechten voor de macht, vandaar de aanslagen en activiteiten van de guerilla'', zei de minister nog. Maar ,,enkel een democratisch Irak'' kan de veiligheid in de wereld en dientengevolge die van Polen garanderen, luidde het voorts.

Szmajdzinski had beslist zich naar Irak te begeven om ,,persoonlijk de situatie te bestuderen'', na de laatste aanval tegen het Poolse contingent zaterdag. Daarbij vielen één dode en zes gewonden. Sinds het begin van de gewapende interventie in Irak zijn er in totaal veertien Polen omgekomen. Het gaat om tien militairen en vier burgers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig