Zes Europese landen, waaronder België, werken aan een gemeenschappelijk luchtruim. Dat meldt luchtverkeersleider Belgocontrol. Een gedetailleerde haalbaarheidsstudie wees uit dat het aanzienlijke verbeteringen met zich mee zou brengen voor de efficiëntie van de luchtverkeersdiensten.
Volgens Guy Viselé, woordvoerder van de Belgische luchtverkeersleider Belgocontrol, kan op die manier het vliegverkeer georganiseerd worden via verkeersstromen in plaats van door landsgrenzen.

'We bevinden ons in een druk gebied voor luchtverkeer en dat zal alleen maar toenemen. Een eengemaakt luchtruim speelt daarop in.'

Naast België maken Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland deel uit van het luchtruim, het zogenaamde Central Europe Functional Airspace Block (FABEC).

Het is de bedoeling dat in november 2008 een intentieverklaring wordt ondertekend. In 2010 zou een verdrag ondertekend moeten worden dat de institutionele basis vormt.

De invoering gebeurt in drie fases, waarvan de laatste reikt tot na 2018. Het initiatief tot de FABEC vloeit voort uit het gemeenschappelijk Europees luchtruim SES, dat de Europese Commissie in 2004 opstartte.