De Europese Unie verscherpt haar sancties tegen het regime van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten dinsdag in Brussel besloten in de nasleep van het gewelddadige verloop van de recente verkiezingen in Zimbabwe.
De Europese buitenlandministers besloten 37 mensen toe te voegen aan de lijst van 131 Zimbabwanen die geen visum voor Europa kunnen verkrijgen en wier financiële tegoeden in Europa bevroren worden.

De nieuwe namen op de lijst hebben zich volgens de EU schuldig gemaakt aan geweldpleging en intimidatie tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in juni.

De Europese lijst werd in 2002 ingevoerd en is sindsdien reeds verscheidene keren uitgebreid. Naast president Robert Mugabe prijken ook tal van ministers, topfunctionarissen en andere intimi van het regime op de lijst. Daarnaast viseert de EU voor het eerst vier bedrijven die tot het kamp van Mugabe en zijn partij Zanu-PF behoren.

Mugabe won in juni de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat gebeurde echter nadat oppositieleider Morgan Tsvangirai, die in de eerste ronde de meeste stemmen had gehaald, zich had teruggetrokken uit het duel. Hij beschuldigde het regime van een grootschalige geweldcampagne tegen zijn achterban.

Maandag bereikten Mugabe en Tsvangirai echter een akkoord dat het startschot moet geven voor nieuwe onderhandelingen over de politieke crisis in het land.