De Bel-20 leed voor het eerst in vijf dagen verlies. Dexia ging tot 15 procent omlaag nadat Moody's waarschuwde voor een mogelijke ratingverlaging voor de Amerikaanse dochter FSA. De telecomsector ging gebukt onder een somber halfjaarrapport van Vodafone. De Bel-20 eindigde 1,8 procent in het rood op 3.058,95 punten.
Dexia kreeg het na vier topdagen weer hard te verduren. Het aandeel verloor 11,52 procent tot 8,45 euro. Er gingen meer dan 18 miljoen aandelen van hand tot hand, ruim drie keer zoveel als normaal.

Aaa-rating

Het kredietratingagenschap Moody's waarschuwde maandagavond dat de Aaa-rating voor FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia, ter discussie staat. In het ergste geval raakt FSA net als zijn concurrenten MBIA en Ambac zijn toprating kwijt.

Dat zou betekenen dat de inspanningen van Dexia, waaronder een kredietlijn van 500 miljoen euro, tot niets hebben geleid.

FSA zou volgens Moody's tot 1,5 miljard dollar kunnen verliezen op zijn portefeuille obligaties met risicovolle hypotheken als onderpand. FSA gaat nu nauw samenwerken met Moody's om weer een stabiele Aaa-rating te krijgen. Dergelijke toprating is voor herverzekeraars broodnodig om zaken te kunnen doen.

Rapport

Een ongeluk komt nooit alleen en dat geldt ook voor Dexia. 'Hoewel de aandelenkoers de voorbije weken fors is gedaald, schatten we de risico's nog hoger in dan het potentieel', schrijven analisten van JPMorgan.

Ze laten zich in een rapport zeer sceptisch uit over Dexia, en in het bijzonder over FSA. Ze sluiten niet uit dat Dexia vers kapitaal zal moeten ophalen om zijn balans aan te sterken. Het beurshuis verlaagde zijn advies tot underweight en het koersdoel van 19,5 tot 8 euro.

Andere aandelen

De andere financials gingen mee omlaag. Fortis verloor 3,6 procent tot 9,65 euro en KBC ging 2,4 procent lager tot 67,80 euro.

Voor de Belgische telecomaandelen was het eveneens een barslechte dag. Vodafone, de grootste mobilofoonoperator ter wereld, verlaagde zijn omzetprognose voor heel 2008 als gevolg van de economische groeivertraging. Later deze week publiceren ook Belgacom (-5,2% tot 25,93) en Mobistar (-2,3% tot 49,52 euro) halfjaarcijfers. Beleggers houden hun hart vast.

De Bel-20 bestond uitzonderlijk uit 21 componenten. Suez Environnement, de afgesplitste milieupoot van Suez, maakte één dag lang deel uit van de Belgische graadmeter. Nabeurs verdween Suez Environnement weer, omdat het bedrijf te weinig Belgisch getint is. Suez Environnement eindigde op zijn eerste beursdag op 17,86 euro. Dat is 27,6 procent meer dan de referentiekoers van 14 euro. GDF Suez zakte 3,8 procent tot 42,10 euro.

GBL heeft na de hele operatie 5,25 procent van GDF Suez en 6,27 procent van Suez Environnement. Bij de koersen van maandagavond had GBL volgens Tom Simonts van KBC Securities een intrinsieke waarde van ruim 10,4 euro, wat de discount op zo'n 33 procent brengt. GBL ging 0,6 procent vooruit tot 70,84 euro.

Picanol verloor 2,2 procent tot 11,25. Tsudakoma, de belangrijkste concurrent van Picanol, heeft zijn winstverwachtingen voor heel 2008 voor de tweede keer verlaagd na een bijzonder zwakke eerste jaarhelft. De omzet zakte 8 procent.

'Maar wat me nog meer zorgen baart, is dat de orders met 66 procent zijn teruggevallen. Aangezien Picanol in dezelfde sector actief is, zal Picanol dit jaar waarschijnlijk geen winst maken. We mikken op 1 miljoen euro verlies', aldus Nathalie Sierens van KBC Securities. Ze verlaagt haar koersdoel met een kwart tot 9 euro.

Global Graphics steeg met 9,6 procent tot 2,40 euro. Het aandeel viel de voorbije maanden uit de gratie van beleggers na een reeks teleurstellende kwartaalrapporten.