Fransen vieren in zware Alpenrit
Foto: ap
De Fransman Cyril Dessel heeft de tweede zware Alpenrit gewonnen. Hij toonde zich de snelste van een kopgroep van vier. Sandy Casar en David Arroyo vervolledigden de top drie. Frank Schleck blijft leider.
De zestiende etappe in deze Ronde van Frankrijk bracht de renners van het Italiaanse Cuneo naar Jausiers, opnieuw op Franse bodem. Op het menu stonden twee kleppers van formaat: de Col de la Lombarde en de Col de la Bonette-Restefond. Twee cols van buiten categorie en meer dan 47 kilometer klimwerk. Spektakel verzekerd dus, al bleek na de rit dat de favorieten vooral naar elkaar loerden. Enkel Dennis Menchov en vooral Christian Vandevelde verloren tijd.

Tourbaas Christian Prud’homme had in het zonnige Cuneo nog maar net het startsein gegeven voor de etappe of de Fransman Chavanel trok op avontuur. Het peloton liet echter niet begaan en een spervuur van aanvallen. In een razendsnel openingsuur trokken vijf renners op pad, met daarbij Rosseler en Schumacher. Een groep van 24 renners, met daarbij Voigt, Gilbert en Hincapie volgden. Het peloton liet begaan. Op de Col de la Lombarde liet Schumacher zijn metgezellen achter. Hij bereikte de top met drie minuten voorsprong op de Fransen Le Mevel en Voeckler. Een groepje met Monfort en Cunego kwam op vier minuten over de top. De Waal was aan het begin van de klim meegeglipt met de Italiaan. Het peloton volgde op ruim negen minuten, onder leiding van de CSC-brigade.

Sloveen virtueel in het geel

In de vallei smolten verschillende groepjes samen achter de eenzame Schumacher, die zijn voorsprong nog uitbreidde. Een groep van dertig renners zette de achtervolging in. Op de Col de la Bonette, een maand geleden nog gehuld in de sneeuw, trok de Sloveen Valjavec in de tegenaanval. Hij was even virtueel geletruidrager. Hij kreeg een tiental renners mee, waaronder Hincapie, Dessel, Casar, Arroyo, Augustyn en Portal. Cunego en Monfort moesten de rol lossen. In de achtergrond voerden Cancellara, Gustov en Andy Schleck het tempo gevoelig op. Een elitegroepje bleef over, met daarin alle favorieten, behalve Vandevelde, Nibali en Kreuzinger.

Schumacher zag zijn voorsprong smelten als sneeuw voor de zon. Op enkele kilometers voor de top was hij eraan voor de moeite. In het zicht van de top van de Bonette ging de Zuid-Afrikaan Augustyn versnellen. Iedereen moest passen waardoor er zowaar een Zuid-Afrikaan als eerste over de top reed. Hij nam een kleine voorsprong op Dessel, Arroyo, Casar en Popovich. De favorieten bleven elkaar ondertussen beloeren en Frank Schleck werd geen enkele keer aangevallen. Enkel Valverde moest op de top een klein gaatje laten.

Menchov daalt slecht

Tumult in de afdaling. Augustyn miste een bocht en vloog rechtdoor over kop. Hij kwam er met de schrik vanaf, maar kon niet onmiddellijk verder, want zijn fiets lag nog meters dieper. Weg ritzege. Het viertal Dessel, Arroyo, Popovich en Casar kon wel uit de greep van de achtervolgers blijven en mocht in de bochtige straten van Jausiers spurten voor de overwinning. Dessel toonde zich daarin sneller en won voor Casar en Arroyo. Een triomf voor de Fransen en een tweede Tourettape voor Dessel, die in 2006 al eens zesde werd in het eindklassement. De favorieten overschreden samen de finishlijn...op Menchov na, die in de lange afdaling een halve minuut verspeelde. Vandevelde verloor drie minuten en mag een kruis maken over de eindzege. Monfort werd eerste Belg op de 29ste plaats. Morgen is er de laatste Alpenetappe naar het mythische Alpe d’Huez.