De Europese Unie is geen voorstander van een militaire aanval op Iran en wil met Teheran blijven praten om de crisis over het Iraanse atoomprogramma op te lossen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben dit dinsdag gezegd.
De Britse minister David Miliband zei dat Groot-Brittannië en andere landen die betrokken zijn bij de onderhandelingen 'voor honderd procent gericht zijn op een diplomatieke oplossing'.

Miliband zei ook dat Teheran 'ernst moet maken' met beantwoording van de vragen over zijn uraniumverrijking. Hij concludeerde dat het nu aan Teheran is om te reageren.

Miliband verwees naar besprekingen die zaterdag in Genève werden gevoerd tussen Iran, de Verenigde Staten en vijf andere landen. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei zaterdag dat Iran en de EU overeen waren gekomen over twee weken verder te praten.

De EU-ministers bespraken dinsdag de ontmoeting van zaterdag. De VS en Israël willen een militaire aanval op Iran niet uitsluiten als dat land blijft weigeren de uraniumverrijking te stoppen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran verscheidene sancties opgelegd vanwege die weigering.

Iran beroept zich op het non-proliferatieverdrag dat het heeft ondertekend. In dat verdrag is vastgelegd dat de ondertekenaars in ruil voor internationale inspecties het recht hebben een atoomprogramma voor kernenergie te ontwikkelen.