Er wordt gestaakt bij twee Lufthansa-filialen: Eurowings en CityLine. Dat zorgde voor heel wat hinder, vooral in Duitsland. Als gevolg van de staking zijn er ook vluchten geschrapt vanuit Brussel.
Alleen al op de luchthaven van Frankfurt waren vanmiddag 24 vluchten geannuleerd. Lufthansa verwacht dat in totaal tot 990 vluchten zullen worden geschrapt. Het gaat zowel om binnenlandse vluchten als vluchten naar Europese bestemmingen.

De vakbond Cockpit heeft de piloten van Eurowings en CityLine opgeroepen om tot middernacht het werk neer te leggen. Hiermee wil de vakbond de druk bij de cao-onderhandelingen opvoeren. Er is nog geen nieuw loonakkoord en dus hebben de werknemers van de betrokken filialen, inclusief Germanwings, begin deze maand gepleit voor een staking van onbeperkte duur.

Onbegrip

Bij Lufthansa wordt met onbegrip gereageerd op de actie. 'We hebben ons aanbod de laatste dagen fors verbeterd', verklaarde een woordvoerder. Lufthansa stelde een loonsverhoging voor van 5,5 procent verspreid over een periode van 18 maanden en een eenmalige premie van 5.000 euro voor co-piloten en 7.000 euro voor piloten.

Lufthansa zelf dreigt ook het slachtoffer te worden van een staking bij zijn grondpersoneel, nadat ook daar de gesprekken over een nieuwe cao zijn afgesprongen. Eind deze week houdt vakbond Ver.di daarover een rondvraag.

Zaventem

Ook op Brussels Airport zijn enkele vluchten vanuit Brussel naar Stuttgart, München, Frankfurt, Hamburg en Berlijn Tegel geannuleerd. Ook aankomende vluchten vanuit Stuttgart, München, Frankfurt en Hamburg zijn geschrapt.

Lufthansa laat weten dat getroffen reizigers naar het nummer 070/35.30.30 kunnen bellen. Men tracht passagiers op andere vluchten of treinverbindingen over te boeken. Het is niet duidelijk hoeveel reizigers in België getroffen zijn door de stakingsactie.