Weer dollemansrit in Jeruzalem
Foto: afp
In het centrum van Jeruzalem is een Palestijn dinsdag met een shovel ingereden op drie personenauto's en een stadsbus. Hij maakte op die manier vier gewonden voordat hij door een uit zijn auto gesprongen automobilist en een grenspolitieman werd doodgeschoten. De politie sprak van een terreuraanval.
Het incident vertoont veel gelijkenis met een incident van eerder deze maand. Ook toen reed een Palestijn met een shovel in op voertuigen en voetgangers. Daarbij vielen drie doden en tientallen gewonden. De dader werd door een soldaat in burger doodgeschoten.

Het incident van dinsdag vond plaats in een druk gedeelte van het centrum, op enkele honderden meters van het hotel waar de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama dinsdagnacht zou verblijven. De politie zei dat gezocht werd naar twee mogelijke medeplichtigen.

De dader veroorzaakte met zijn actie grote paniek in het centrum. De buschauffeur zei dat hij door de man in de shovel was gevolgd. De man ramde de bus verscheidene malen voordat hij een ander doelwit zocht.

Een ooggetuige zei dat de man die de Palestijn uiteindelijk doodschoot verscheidene schoten had gelost voordat hij hem definitief kon uitschakelen. De Israëlische televisie meldde dat onder de vier gewonden een moeder en haar baby zijn. Een van de inzittenden van een over de kop geslagen auto verloor een been.

Burgemeester Uri Lupolianski zei dat de dader afkomstig was uit Oost-Jeruzalem. De drie jongste aanslagen in Jeruzalem zijn gepleegd door Palestijnen uit dat stadsdeel. Veel inwoners van Oost-Jeruzalem werken in de bouw in joodse wijken van Jeruzalem.