De Spaanse politie heeft dinsdag naar eigen zeggen de 'actiefste cel' van de Baskische terreurorganisatie ETA ontmanteld. Volgens de politie werden negen leden werden opgepakt.
De Spaanse media spreken tot nu van acht arrestanten. Arkaitz Goikoetxea (28), de veronderstelde leider van de cel Biscaye van de ETA en een van de meest gezochte ETA-activisten, is een van de opgepakte leden. Dat heeft Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Perez Rubalcaba, op een persconferentie bevestigd.

De Biscaye-cel is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de meeste aanslagen van de groep nadat het staakt-het-vuren, dat veertien maanden in stand bleef, in juni 2007 was opgeschort. Goikoetxea was sinds 2003 op de vlucht terwijl de anderen een normaal leven leidden.

De meeste arrestaties vonden in de noordelijke provincie Biscaye plaats. Goikoetxea werd opgepakt in een appartement in Bilbao, de economische hoofdstad van de Baskische regio. Twee personen werden naar verluidt opgepakt in het vakantieoord Fuengirola nabij Malaga (in het zuiden) en in Galicia in het noordwesten.

Onder de arrestanten waren verschillende vrouwen en een ervan zou een gekende tegenstander zijn van de komst van de hogesnelheidstrein naar de Baskische regio. De politie doorzocht volgens het radionieuws verschillende huizen en nam documenten, valse identiteitsbewijzen en vier vuurwapens mee.

Volgens de Baskische overheid is het oprollen van de cel 'een harde slag in het gezicht van de terreurorganisatie die in de toekomst minder aanslagen zal kunnen plegen'.

Na de mislukte onderhandelingspogingen met de sociaaldemocratische regering van Spaanse premier Zapatero werd de wapenstilstand opgeheven door de ETA.

Een politieagent kwam in mei om tijdens de zwaarste aanval van de cel met een autobom in Legutiano. Onlangs viel een gewonde toen de ETA tijdens een weekend vier bommen plaatste in twee vakantieoorden in het noorden van Spanje. Dit jaar werden ten minste 86 mensen opgepakt die ervan verdacht worden leden van de ETA te zijn of meewerkten met de Baskische terreurorganisatie.

In zijn veertigjarige strijd voor Baskische onafhankelijkheid heeft de ETA al meer dan 820 mensen gedood. De ETA is opgenomen in de lijst van de Europese Unie van terroristische organisaties.