Twee Nederlandse vakbonden willen dat minister Wouter Bos (Financiën) zich niet langer afzijdig houdt van de problemen rond de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Volgens De Unie en BBV loopt Fortis tegen 'obstakels' op bij de overname van ABN Amro.
De bonden zeggen signalen te krijgen dat Fortis geen groen licht zal krijgen van de Nationale Bank van Nederland voor de integratie van een belangrijk deel van ABN Amro.

'De huidige kredietcrisis heeft ervoor gezorgd dat in de afgelopen weken de kapitaalbasis van Fortis zodanig is geërodeerd dat DNB niet de ruimte heeft om het licht hiervoor op groen te zetten', zo schrijven de bonden in een brief aan Bos.

Middellange termijn

De bonden vinden dat 'wijzigingen in de Fortis-top vragen doen rijzen over de positie van ABN Amro op middellange termijn'. Onlangs stapte topman Jean-Paul Votron op. Verder stellen ze dat Fortis zelf een overnamekandidaat is wegens 'alle turbulente ontwikkelingen in de bancaire wereld'.

De bonden maken zich er zorgen over dat Financiën zich 'in diep stilzwijgen' hult. Ze willen dat Bos het dossier niet laat liggen tot na de zomervakantie. Het ministerie van Financiën in Den Haag zegt de brief van de bonden nog niet te hebben ontvangen.