De luchtvaartindustrie zal 100.000 jobs verliezen tegen het einde van dit jaar. De oorzaak: een grote stijging van de brandstofprijzen. Dat voorspelt Geoff Dixon, CEO van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas.
Qantas heeft op 18 juli zelf aangekondigd dat ze wereldwijd 1.500 jobs gaat schrappen in de strijd tegen de stijging van de brandstofprijzen en om zich aan te passen aan de marktvoorwaarden.

'Momenteel schrappen maatschappijen over de hele wereld lijnen en capaciteit, ze trekken vliegtuigen terug en moeten jammer genoeg banen schrappen', zegt Geoff Dixon.

'We mogen verwachten dat 100.000 jobs zullen verdwijnen tegen eind dit jaar.'

Kerosine

De stijging van de kerosineprijs zorgt dit jaar voor een meerkost van 2 miljard Australische dollar (1,94 miljard US Dollar), aldus Dixon. Door de stijging van de kerosineprijs 'staat de luchtvaartindustrie niet voor een tijdelijke crisis of verandering, maar voor een permanente transformatie'.

Volgens hem moeten de grote maatschappijen hun plaats op de markt kunnen behouden maar moet het aantal eigenaars van maatschappijen verminderen. Die verandering zal enkele grote maatschappijen doen ontstaan met een portefeuille van merken. Maar de merken zelf zullen niet verdwijnen, voorspelt Dixon.

Ontslag

Naast het ontslag van 1.500 mensen heeft Qantas gemeld dat het ook is teruggekomen op het voornemen om 1.200 bijkomende werknemers aan te werven en dat het 22 vliegtuigen uit de vloot gaat schrappen, waaronder de oudste.