Hamburg laat Kompany dan toch naar Spelen gaan
Foto: photo news
Vincent Kompany wordt door zijn Duitse club Hamburg dan toch vrijgegeven voor de Olympische Spelen in Peking. Dat raakte dinsdag bekend na de training van de olympische voetbalploeg in Genk.
De 22-jarige verdediger zal de Belgische selectie vanavond vervoegen. Morgen speelt hij mee in het oefenduel tegen Nederland. Donderdag keert Kompany terug naar Hamburg.

Daar blijft hij tot en met 2 augustus zodat hij op die dag met HSV op een toernooi in Londen tegen Arsenal kan aantreden. Onmiddellijk na deze wedstrijd reist Kompany vanuit Londen af naar Peking waar hij de Belgische selectie zal vervoegen. Indien België na twee wedstrijden is uitgeschakeld, keert Kompany vervroegd terug naar België, zo niet blijft hij bij de kern.

Dat Hamburg Kompany alsnog naar de Spelen laat gaan is toch wel een verrassing. 'We gaan er van uit dat Vincent hier blijft', liet HSV-woordvoerde Jörn Wolf dinsdag nog optekenen. Kompany was maandag de enige van de 21 geselecteerde Belgen die niet kwam opdagen voor de eerste trainingsdag van de olympische voetbalploeg in Tubeke.

Woensdagavond om 18 uur moet beloftencoach Jean-François de Sart zijn definitieve selectie vrijgeven. Van groot enthousiasme na het nieuws over Kompany was geen sprake bij de bondscoach: "Er is te veel gepraat over deze affaire. Trouwens, ik ben er niet om te onderhandelen, maar om het team klaar te stomen. Desondanks heb ik dagelijks telefonisch minstens éénmaal contact gehad met Kompany. Ik had uiteraard liever gehad dat hij er vanaf gisteren al bij was, maar dit is alleszins beter dan niets."

Nederland en Seoel

Ook over de voorbereiding gaf De Sart enige toelichting. "Tot vrijdag blijft de selectie samen om gezamenlijk te trainen. Zaterdag gaan wij dan naar Peking. Van daaruit vliegen wij naar Seoel om daar op 2 augustus nog een oefenwedstrijd te spelen. Kompany daarentegen vertrekt donderdag na de ochtendtraining terug naar Hamburg. Hem zien we terug in Peking als wij terugkeren uit Seoel. De wedstrijden tegen Nederland en in Seoel beschouw ik zuiver om matchritme op te doen. Trouwens, ik ben ervan overtuigd dat Vincent Kompany in Peking meer matchritme in de benen zal hebben als de rest van de selectie."

Voor de wedstrijd tegen Nederland houdt de Sart Kevin Mirallas en Stijn Desmet, die op de training vandaag zijn enkel verzwikte, uit voorzichtigheid aan de kant. "Ik wil geen enkel risico nemen. Toch is het de bedoeling om in deze oefenwedstrijden zoveel mogelijk spelers wedstrijdritme te laten opdoen en te zien welk niveau de spelers nu al hebben. De wedstrijd tegen Nederland is daarbij interessant. Zij hebben dezelfde voorbereiding gevolgd als wij, maar zij zijn nauwelijks één week bezig."

Over zijn definitieve seletie zei de Sart het volgende: "Van de selectie van 22 moeten er nog vier afvallen. Twee van de vier krijgen het statuut van reserve maar reizen mee naar Peking. De twee andere blijven in België stand-by en kunnen op elk ogenblik opgeroepen worden om naar Peking te komen. Het is wel de bedoeling dat wij de drie doelmannen meenemen naar Peking. Namen wil ik nog niet geven. Omdat mijn selectie morgen voor 18u moet binnen zijn wil ik vanavond eerst de spelers op de hoogte brengen."

België speelt zijn eerste wedstrijd op de Olympische Spelen op 7 augustus tegen Brazilië.