De drie bemiddelaars hebben mekaar vanmorgen voor het eerst ontmoet. Daarna zijn ze op het paleis ontvangen voor een gesprek met de koning en premier Yves Leterme. Morgen zal het trio alle Octopus-voorzitters ontvangen.
De drie, Raymond Langendries (CDH), François-Xavier de Donnea (MR) en Karl-Heinz Lambertz (PS) hebben vandaag voor het eerst samen gezeten om de violen gelijk te stemmen. Ze spreken een methodologie en aanpak af.

'Vandaag was een zeer interessante dag, vol leerzame contacten. Morgen plannen we in de Senaat met alle partijvoorzitters te spreken, die ook tijdens het Octopus-overleg aan tafel zaten', zegt de minister president van de Duitstalige Gemeenschap Karl-Heinz Lambertz.

Dat zijn dus niet enkel CD&V, Open VLD, PS, MR, CDH, N-VA, FDF, Ecolo en Groen! maar ook de SP.A. 'Daarna zal voor ons al veel duidelijk worden, donderdag geven we dus een persconferentie om onze bevindingen toe te lichten, en vanaf vrijdag gaan we dan met ons drieën ons rapport schrijven', voegt Lambertz er nog aantoe.

'De bedoeling is om uiterlijk tegen donderdag 31 juli om 10 uur onze conclusies te presenteren'. Samen met Raymond Langendries (CDH) en François-Xavier de Donnea (MR) vormt Lambertz het bemiddelingstrio.

Het trio kampt voorlopig vooral met organisatorische problemen, de Senaat is hun uitvalsbasis, maar echt vast personeel hebben ze niet. Het is ook moeilijk om op korte tijd alle partijvoorzitters te contacteren en te strikken, om hen morgen te kunnen ontvangen.

Discreet

De vorst besliste afgelopen donderdag het ontslag van de regering te weigeren. Hij stelde meteen ook drie koninklijke bemiddelaars aan die tegen eind deze maand moeten uitmaken hoe de communautaire dialoog best wordt gevoerd.

Langendries, de Donnea en Lambertz nemen zich voor zeer discreet tewerk te gaan. Alleen op die manier heeft de missie een kans op slagen, luidt het. De drie hebben nog anderhalve week om hun werk af te ronden. Zij moeten tegen eind deze maand - volgende week donderdag - bij de koning verslag uitbrengen over hun opdracht.

NV-A heeft al een ultimatum aan die deadline verbonden. Voor hen moeten er duidelijke communautaire afspraken gemaakt zijn of ze houden de eer aan zichzelf. N-VA zou dan niet langer de meerderheid steunen waardoor ook het kartel met CD&V onder zeer zware druk zou komen te staan.