Winstwaarschuwing voor Apple
Voortgestuwd door de grote vraag naar Mac-computers, iPhones en iPods, heeft de Amerikaanse elektronicaproducent Apple zijn derde kwartaal met recordcijfers afgesloten. Toch ziet Apple de toekomst somber in. Het lanceerde gisteravond een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal.
Voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van circa 7,8 miljard dollar en een winst per aandeel van circa 1,00 dollar. Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op 8,3 miljard dollar omzet en 1,24 dollar per aandeel winst.

Apple wijst onder meer naar de verzwakkende economie, die de verkoop stokken in de wielen zal steken. Ook het begin van het nieuwe schooljaar, met heel wat kortingen in de winkels, zal op de cijfers wegen, waarschuwt Apple.

Beleggers stuurden het aandeel in de nabeurse handel meer dan 10 procent lager.

Recordwinst

Het afgelopen kwartaal scoorde Apple recordcijfers. De nettowinst liep tijdens het voorbije kwartaal op tot zowat 1,1 miljard dollar (1,19 dollar per aandeel). Dat is bijna een derde meer dan de winst van 818 miljoen dollar uit het derde kwartaal van het vorige boekjaar. De omzet steeg in dezelfde periode met 38 procent, van 5,4 miljard dollar vorig jaar tot 7,5 miljard dollar dit jaar.

Apple verkocht de voorbije drie maanden bijna 2,5 miljoen Macintosh-computers (41 procent meer dan een jaar eerder), 11 miljoen iPods (+12 procent) en 717.000 iPhones (tegenover 270.000 een jaar eerder).

Tweeënveertig procent van de omzet haalt Apple uit internationale verkoop, de rest is afkomstig uit de Amerikaanse thuismarkt. Daar is Apple, ooit een nichespeler, nu de op twee na grootste computerverkoper (na Dell en HP).

'Apple heeft in zijn geschiedenis nooit eerder zo'n hoge omzet en winst in het derde kwartaal behaald', aldus Steve Jobs, de topman van Apple. 'We hebben een nieuw record gevestigd voor de Mac-verkoop, met de nieuwe iPhone 3G hebben we echt goud in handen en in de komende maanden lanceren we nog meer nieuwe producten.'