Optiekketen Hans Anders in de etalage
Foto: rr
De optiekketen Hans Anders staat te koop. Grootaandeelhouder Gilde Investment Management is voor de grootste opticien van Nederland op zoek naar een nieuwe koper. De eerste biedingsronde is al achter de rug. De tweede is in gang gezet.
Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van gegevens van Standard & Poor's LCD, waaruit bankiers en adviseurs kunnen opmaken welke Europese bedrijven te koop staan.

Bestuursvoorzitter Johan Creemers heeft het liever niet over een verkoop. 'Wij praten over het zoeken naar een nieuwe investeerder die ons kan helpen de ambities te realiseren. Dat klinkt hetzelfde, maar betekent dat alle opties openstaan.' Zodra een investeerder samen met grootaandeelhouder Gilde de internationale groei van Hans Anders wil bewerkstelligen, kan dat ook.

De optiekketen, bekend om zijn goedkope brillen en lenzen, moet tussen de 125 miljoen en 150 miljoen euro opleveren, zo staat in een document van S&P. Dat is gelijk aan tien keer het bedrijfsresultaat over het afgelopen jaar en is bijna net zo hoog als de jaaromzet (165 miljoen euro).

De ambities van Creemers zijn enorm. 'Elke week wordt er een nieuwe Hans Anders-winkel geopend', stelt hij. Zo'n twee maanden geleden ging de kurk van champagnefles voor de vijfhonderdste winkel. Over vijf jaar moet dat nummer duizend zijn.

De grootste groei is in Frankrijk voorzien en in mindere mate in België. Op termijn gaan er ook in Spanje en Italië winkels open. Gezien deze ambities is het volgens Creemers 'logisch' dat een financiële partij de groep bijstaat. Wie zich heeft gemeld, kan hij niet zeggen.

Van de financiële partijen die interesse zouden kunnen hebben, is Hal Investments een van de eerste waaraan kan worden gedacht. Hal heeft Pearl, de grootste concurrent van Hans Anders, in handen en is daarnaast actief met optiekketens in China, Roemenië, Brazilië en Turkije.

Volgens de website van Hans Anders zijn er in België meer dan zeventig winkels van de keten.