De maandagavond gearresteerde Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic hult zich in stilzwijgen in verband met de aanklachten van volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid tegen hem. Karadzic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd is, heeft bij zijn eerste verhoor door een Servische openbare aanklager de gerechtelijke procedure tegen hem als een 'farce' bestempeld. Dat zei zijn advocaat Svetozar Vujacic dinsdagmorgen in Belgrado.
Karadzic, nu 63 jaar, zou vermagerd zijn en het hem aangeboden voedsel weigeren. Een gerechtsarts heeft de Bosnisch-Servische politicus in de nacht van maandag op dinsdag onderzocht en gezegd dat hij in goede gezondheid verkeert.

Witte baard

Karadzic had een valse identiteit aangenomen en droeg de naam Dragan Dabic. Dat zei Rasim Ljajic, de Servische minister verantwoordelijk voor de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, dinsdag in Belgrado.

HIj toonde een foto van Karadzic, waarop die prijkt in donkere kleding, met schouderlang wit haar, een witte volle baard en een bril. Zijn vermomming was dusdanig perfect, dat hij door Belgrado kon wandelen zonder zich zorgen te moeten maken om herkend te worden.

Buitenwijk Belgrado

Volgens een bron bij de Servische politie werd Karadzic gearresteerd in een buitenwijk van de stad na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Men zou hem tussen Nieuw-Belgrado en het nabijgelegen Batajnica van een lijnbus geplukt hebben.

Het huis waar hij zich schuilhield zou weken in de gaten zijn gehouden. Zijn advocaat, Sveta Vujacic, zei dat Karadzic vrijdagochtend al werd aangehouden in een stadsbus. Volgens de advocaat werd met de bekendmaking van het nieuws gewacht tot hij was voorgeleid.

'Hij heeft verteld dat die mensen hem een politiebadge lieten zien en dat hij ergens heen werd gebracht en werd vastgehouden in een kamer', aldus de advocaat. 'Wat ze gedaan hebben is absoluut in strijd met de wet. De rechter heeft ook gezegd dat hij zal bekijken waarom hij drie dagen is vastgehouden en door wie.'

Niet meer gezien sinds 1996

Karadzic was sinds het midden van de jaren 90 op de vlucht. In 1996 was hij voor de laatste keer gezien in Bosnië. Volgens het Joegoslavië-Tribunaal kreeg de psychiater net als zijn militaire rechterhand Ratko Mladic hulp van handlangers in het Servische leger, de politiek en de geheime diensten om zich te verstoppen.

De dit jaar gevallen regering van de nationaalconservatief Vojislav Kostunica verhinderde een arrestatie van Karadzic, aldus nog het tribunaal. Karadzic wordt door grote delen van de Servische bevolking nog steeds als een volksheld aanzien.