Euronext Brussel is vandaag net als de andere Europese beurzen met uitgesproken verliezen aan de handelsdag begonnen. Diverse bedrijven in Europa kwamen met ontgoochelende resultaten of vooruitzichten, in het bijzonder in de telecomsector. Om 11 uur stond het aandeel Dexia met 10,9 procent in het verlies nadat Moody's waarschuwde voor een mogelijke ratingverlaging voor de Amerikaanse dochter FSA.
Na bijna twee uur handel stond de Bel-20 1,9 procent in het rood op 3.057,24 punten. Dat is echter geen correct beeld, want er is in Brussel voorlopig geen handel in de nieuwe fusiegroep GDF Suez. GDF Suez, dat vandaag voor het eerst noteert, zakt in Parijs met 2,5 procent. Dat betekent dat de Bel-20 wellicht een procent meer verliest.

Dat grotere verlies is te wijten aan de bankaandelen. Vooral Dexia krijgt het weer heel hard te verduren. Het aandeel keldert met 10,9 procent tot 8,50 euro. Het kredietratingagenschap Moody's waarschuwde gisteravond dat de Aaa-rating voor de Dexia-dochter FSA mogelijk wordt verlaagd. Dat zou betekenen dat de inspanningen van Dexia om de rating van de obligatieverzekeraar FSA te vrijwaren, niet zijn geslaagd. In het slechtste geval zou FSA tot 1,5 miljard dollar kunnen verliezen op zijn portefeuille obligaties met risicovolle hypotheken als onderpand, meent Moody's.

De andere financiële aandelen worden mee omlaag getrokken. Fortis verliest 3,2 procent tot 9,69 euro en KBC gaat 3,1 procent lager tot 66,03 euro.

Andere grote verliezers zijn de telecomaandelen. Ericsson, de grootste maker van draadloze netwerken ter wereld, bleef in het tweede kwartaal met zijn nettowinst een heel stuk onder de verwachtingen. Vodafone, de grootste mobilofoonoperator, verlaagde dan weer zijn omzetprognose voor heel 2008 als gevolg van de economische groeivertraging. Belgacom zakt 3,2 procent tot 26,46 euro en Mobistar 3,5 procent tot 49,13 euro.

De Bel-20 bestaat dinsdag uitzonderlijk uit 21 componenten. Suez Environnement, de afsplitste milieupoot van Suez, maakt één dag lang deel uit van de Belgische graadmeter. Nabeurs verdwijnt Suez Environnement weer, omdat het karakter van de activiteiten onvoldoende Belgisch is, en wordt het gewicht van de Bel-20-componenten aangepast. Suez Environnement gaat intussen fors hoger, tot 19,04 euro. Dat is 36 procent meer dan de referentiekoers van 14 euro.

Op de brede markt gaan cyclische aandelen lager, vaak bij een heel kleine handel. De producent van luchtbehandelingssystemen Hamon zakt 5,5 procent, de maker van industriële wassystemen Jensen Group 6,4 procent en de ontwerper en verkoper van chips voor de autosector Melexis 7,1 procent. De groeivertraging wordt bij steeds meer bedrijven voelbaar.