'Bewijs dat Servië bij de EU wil'
Foto: ep
De Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic meent dat de arrestatie van de vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic het bewijs is dat 'het Servië menens is over zijn toekomst in de Europese Unie'. Ook Javier Solana, de Hoge EU-vertegenwoordiger, hoopt dat na de arrestatie van Karadzic de onderhandelingen tussen de EU en Servië gedeblokkeerd worden.
'We zijn sinds twee weken aan de macht en we zijn zeer ernstig wat betreft onze Europese toekomst. We hebben het gisteren bewezen', zei Jeremic dinsdag bij zijn aankomst in Brussel voor een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Die moeten de impact van de gevangenneming van Karadzic op de toenadering tussen de EU en Servië onder de loep nemen.

Onbeperkte samenwerking

Solana spreekt van een 'onbeperkte samenwerking' van de regering in Belgrado met het Joegoslavië-Tribunaal. Hij hoopt dat Serge Brammertz, de aanklager van het tribunaal, nu ook een 'volledige samenwerking' ziet. Zo zou het Stabilisatie- en Associatie-akkoord tussen de EU en Servië kunnen gedeblokkeerd worden.

'Ik denk dat ze bewezen hebben dat ze onbeperkt met het VN-Tribunaal willen samenwerken', zei Solana dinsdagmorgen in Brussel in de rand van een vergadering van de EU-buitenlandministers. Die 'onbeperkte samenwerking' is de beslissende voorwaarde van de EU voor de ratificering van het Stabilisatie- en Associatie-akkoord met Servië.

Naar EU lidmaatschap

Dat akkoord, een eerste stap naar volwaardig EU-lidmaatschap, werd eind april getekend, maar de tekst wordt voorlopig niet ten uitvoer gebracht. Daarvoor moet Brammertz eerst oordelen dat er een 'volledige samenwerking' is met het Joegoslavië-Tribunaal.

'We moeten met de hoofdaanklager praten, en ik ben zeker dat hij zal zeggen dat er een onbeperkte samenwerking is', aldus Solana. De Hoge EU-vertegenwoordiger herinnerde er wel aan dat niet alleen Karadzic, maar ook diens militaire rechterhand Ratko Mladic 'voor een internationale rechter moet staan'. 'Er zijn nog enkele mensen die ook voor een gerecht zouden moeten komen', luidde het.

Ander geluid uit Rusland

Een ander geluid intussen bij de Russen. Dmitri Rogozin, de Russische vertegenwoordiger bij de NAVO, zegt dat de westerse naties ook moeten worden berecht voor de bombardementen van 1999 in ex-Joegoslavië, als Karadzic naar een internationale rechtbank wordt doorverwezen. Rogozin werd geciteerd door het Russische persbureau Interfax.

Svetozar Vujacic, de advocaat van Karadzic, heeft aangekondigd dat hij beroep zal aantekenen tegen de uitlevering van zijn cliënt aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.