Dexia tuimelt naar beneden
Het aandeel Dexia lag de hele dag onder vuur op Euronext Brussel. Dexia moest kort na de opening meer dan 13 procent prijsgeven en eindigde na een woelige beursdag op 8,45 euro, een verlies van 11,52 procent. Het verlies komt er doordat Moody’s Investors Service zijn rating wil verlagen van de Amerikaanse obligatieverzekeraar FSA, een dochter van Dexia.
Het gaat om het zwaarste dagverlies ooit voor Dexia. Sinds begin dit jaar is het aandeel al de helft in waarde gedaald.

Aaa-rating

Moody's waarschuwde gisteravond dat twee obligatieverzekeraars die hun Aaa-rating tot dusver hebben weten te behouden, nu mogelijk met een verlaging worden geconfronteerd. Naast Dexia-dochter FSA gaat het ook om het kleinere Assured Guaranty.

Ook Fitch en Standard & Poors hebben de voorbije weken al hun ratingvooruitzichten hebben verlaagd van stabiel naar negatief. Een verlaging van de ratingvooruitzichten is een eerste stap naar een echte verlaging van de kredietrating. Een eventuele verlaging zou met maximum twee trapjes gebeuren, gaf Moody's aan.

Kapitaalverhoging

Dexia heeft recent grote inspanningen gedaan om haar Amerikaanse dochter FSA te steunen. Het bedrijf kreeg een kapitaalverhoging van 500 miljoen dollar van zijn moeder en in juni opende Dexia ook een kredietlijn tot 5 miljard dollar.

Toch zou deze steun volgens Moody's onvoldoende kunnen zijn om alle potentiële risico's te compenseren. In een erg extreem scenario zou FSA tot 1,5 miljard dollar extra aan boekhoudkundige verliezen moeten afschrijven op zijn portefeuille obligaties met risicovolle hypotheken als onderpand, de zogenaamde Helocs. En daar kan nog eens 600 miljoen euro aan afschrijvingen bijkomen in de vermogensbeheerportefeuille van FSA.

'Beperkt'

In de huidige marktomstandigheden zouden bovenstaande afschrijvingen zich volgens Moody's 'beperken' tot respectievelijk 770 miljoen en 18 miljoen dollar.

Als bijkomende verklaring verwijst Moody's bovendien naar de sterk gedaalde vraag op de verzekeringsmarkt voor gemeenteobligaties in VS, een markt waar steeds meer gemeentebesturen zoeken naar alternatieve financieringsmethoden. Hoewel FSA door het verdwijnen van zijn grootste concurrenten zijn marktaandeel in deze markt spectaculair kon opschroeven, blijft Moody's zich vragen stellen over het toekomstpotentieel van deze markt op de lange termijn.

Reactie

In een reactie op de aankondiging van Moody’s zegt de voorzitter en CEO van FSA, Robert P. Cochran, dat nota is genomen van de bezorgdheid die Moody’s heeft geuit en dat FSA nauw gaat samenwerken met het kredietratingagentschap om weer een stabiele Aaa-rating te krijgen.