De straten van Sarajevo liepen gisteravond vol met mensen die de arrestatie van Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, vierden. Ook internationaal wordt verheugd gereageerd.
Toeterende auto’s, zingende menigten, cafés die uit hun voegen barstten: moslims in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vierden de arrestatie van Radovan Karadzic uitbundig.

Vreugde en ongeloof

Het nieuws verspreidde zich razendsnel. Nog voor in de pers was gemeld dat Karadzic was opgepakt stroomden de straten vol. Mensen zongen, juichten en belden iedereen die ze kenden. Anderen liepen verdwaasd over straat, omdat ze het nieuws waar ze al langer dan tien jaar op wachtten niet konden geloven.

'Dit bewijst dat een misdadiger zich niet kan blijven schuilhouden', zei een vooraanstaand lid van de vereniging Moeders van Srebrenica. Hun echtgenoten en zonen werden samen met 8.000 moslims in 1995 gedood door het leger van de Bosnische Serviërs.

Karel De Gucht: 'Bewijs dat oorlogsmisdadigers zich niet aan internationale justitie kunnen onttrekken'

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht toont zich verheugd over de arrestatie. Hij ziet er 'een sterke indicatie' in dat het de nieuwe regering in Belgrado ernst is samen te werken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag en om alle van oorlogsmisdaden verdachte personen, inclusief de militaire rechterhand van Karadzic, Ratko Mladic, op te sporen en aan te houden.

'De arrestatie van Radovan Karadzic bewijst dat van oorlogsmisdaden verdachte personen zich niet blijvend aan de internationale justitie kunnen onttrekken. De berechting van Karadzic in een vrij en eerlijk proces moet er toe bijdragen dit zeer tragische hoofdstuk uit de recente Europese geschiedenis af te sluiten', aldus De Gucht in een mededeling.

Serge Brammertz: 'Een mijlpaal'

Serge Brammertz, de aanklager van het Joegoslaviëtribunaal, spreekt in een verklaring van een mijlpaal in de samenwerking met het tribunaal en heeft de Servische autoriteiten gefeliciteerd met de arrestatie.

'Dit is een zeer belangrijke dag voor de slachtoffers die meer dan tien jaar op deze arrestatie hebben gewacht', zei Brammertz. 'Het is ook een belangrijke dag voor de internationale rechtspraak omdat het duidelijk maakt dat niemand boven de wet staat en dat vroeger of later alle voortvluchtigen zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.'

Wanneer Karadzic aan het tribunaal wordt overgedragen, wordt later bepaald, zei Brammertz.

Ban Ki-Moon: 'Historsich moment''

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het over een historisch moment voor de slachtoffers, die sinds de start van het proces in het internationaal gerechtshof van Den Haag, nu 13 jaar geleden, hebben moeten wachten op gerechtigheid.

Manuel Barroso: 'Van belang voor Europese ambities Servië'

Ook bij de Europese Unie wordt verheugd gereageerd. Comissievoorzitter Manuel Barroso noemt de arrestatie een positieve ontwikkeling die van belang is voor de Europese ambities van Servië.

Ljiljana Karadzic: 'Geschokt'

Karadzic’ vrouw Ljiljana zei geschokt te zijn door het nieuws, maar nu tenminste zeker te weten dat haar man nog in leven is. Verder wilde ze maandagnacht geen commentaar geven op de zaak.

Richard Holbrooke: 'Verantwoordelijk voor dood 3.000 mensen'

Richard Holbrooke, de Amerikaanse diplomaat achter de Dayton-akkoorden waarmee een eind kwam aan de oorlog in Bosnië, zei in een reactie op CNN dat Karadzic verantwoordelijk is voor de dood van driehonderdduizend mensen en dat daarom van een historische dag kan worden gesproken.

Maxime Verhagen: 'Blijven aandringen'

Servië moet volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen nog wel andere stappen zetten om volledig mee te werken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. 'Nederland zal erop blijven aandringen om nog twee verdachten uit te leveren en een programma op te zetten om getuigen te beschermen.'