Een vijftigtal ultranationalisten, waaronder enkele gemaskerde mannen, zijn samengekomen voor het gerechtsgebouw in Belgrado waar een onderzoeksrechter moet beslissen over de verdere aanhouding van de voormalige leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic.
Hij werd maandagavond opgepakt nadat hij dertien jaar onderdook na beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

De manifestanten die behoren tot de ultranationalistische beweging Obraz zijn ingesloten door minstens vier keer zoveel agenten in anti-oproeruitrusting. De actie verloopt kalm. De agenten drijven de actievoerders geweldloos uiteen.

De voormalige leider is volgens onderzoeksrechter Milan Dilparic op de televisiezender B92 nog tijdens de nacht van maandag op dinsdag ondervraagd.

Intussen lopen uit de hele wereld reactie binnen op de arrestatie van de gezochte Bosnische Servische leider. Ondermeer het Witte Huis en de Franse president hebben gereageerd. Ook de ’Moeders van Srebrenica’ zijn opgelucht dat er nu gerechtigheid kan geschieden.

Radovan Karadzic wordt aangeklaagd door het Internationaal Tribunaal voor ex-Joegoslavië wegens oorlogsmisdaden en genocide. Door zijn toedoen, zouden tussen 1992 en 1995 tot 8.000 personen zijn omgekomen.