Leterme kop van Jut in RTBF-journaal
BRUSSEL - Formateur Yves Leterme heeft zaterdag een slechte beurt gemaakt op de Franstalige openbare omroep RTBF. Zo wist het CD&V-kopstuk niet exact te vertellen wat er precies gevierd wordt op de 21ste juli, de Belgische nationale feestdag.

Gevraagd om een stukje van de Brabançonne voor te dragen, begon Leterme de Franse nationale hymne, te zingen. Toen de RTBF-reporter Leterme ook nog 's een eenrichtingsstraat zag inrijden, was de maat vol: Leterme werd het de opening van het televisiejournaal.
Het zijn opvallende beelden. Vlak voor het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal zaterdag in Brussel wordt Leterme door de RTBF gevraagd wat er precies gevierd wordt op 21 juli. ,,De proclamatie van de Grondwet'', antwoordt Leterme. De RTBF-interviewer wijst Leterme er fijntjes op dat dat niet klopt en dat 21 juli de dag is waarop koning Leopold I de eed heeft afgelegd.

Marseillaise

Daarna wordt Leterme gevraagd of hij de tekst van de Brabançonne kent? ,,Een beetje'', klinkt het. De interviewer dringt aan om een stukje ervan te zingen en Leterme begint met: ,,Allons enfants de la patrie...'', de tekst van de Marseillaise, het Franse volkslied. De RTBF-journalist betwijfelft dat het om een grapje van Leterme ging, want ook in de kerk zingt de formateur de Brabançonne niet mee, meer zelfs, Leterme telefoneert tijdens de viering, zo merkt de RTBF nog op.

Yves Leterme wil geen commentaar kwijt over zijn opvallend optreden op de RTBF . ,,Geen commentaar'', zo luidt het antwoord van de woordvoerster van het CD&V-kopstuk op de vraag of het om een grap of een misser ging.

Ook Verhofstadt en Demotte blijven antwoord schuldig

Ook andere politici komen er niet zonder kleerscheuren vanaf in de RTBF-reportage. Zo slaagt ook de kersverse Waalse minister-president Rudy Demotte er niet in correct te antwoorden op de vraag wat er precies gevierd wordt op 21 juli en ook bij uittredend premier Verhofstadt schoot het juiste antwoord blijkbaar niet meteen te binnen.

Geen sprake van waalse jacht op Leterme

RTBF-journalist Christophe Deborsu relativeert in een interview met de vrt het belang van de reportage. Hij spreekt tegen dat de RTBF jacht maakt op Leterme, maar dat de formateur ook al in het verleden geen al te beste beurt heeft gemaakt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig