ALICANTE - In twee hotels in Alicante en Benidorm, aan de Spaanse Costa Blanca, zijn ongeveer gelijktijdig twee bommen ontploft. Daarbij vielen twaalf gewonden, een Nederlandse en Duitse student zijn er erg aan toe. De Baskische separatistische organisatie Eta had telefonisch voor beide ontploffingen gewaarschuwd. Daardoor konden de hotels tijdig worden ontruimd.
De eerste explosie deed zich om 12 uur voor in hotel Residencia Bahia in Alicante. Vier mensen die zich in een aanpalende woning bevonden, raakten gewond. Even later, omstreeks 12.15 uur, ontplofte een bom in hotel Nadal in Benidorm. Bij deze explosie raakten vier politieagenten en een toerist gewond. De buitenlandse slachtoffers zijn afkomstig uit Rusland, Zweden en Groot-Brittannië.

Vorige week zondag had de Baskische terreurbeweging gewaarschuwd voor aanslagen op toeristische doelwitten. Een dag later kon de Spaanse politie in een hotel in Pamplona een bomaanslag verijdelen.

De Eta strijdt al meer dan dertig jaar voor een onafhankelijk Baskenland in het noordoosten van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. 's Zomers plegen Eta-strijders vaker aanslagen in vakantieoorden, in een poging het toerisme te ontwrichten.