WASHINGTON - Jessica Lynch, de jonge Amerikaanse soldate die in Irak gewond werd, gevangengenomen en in een spectaculaire actie werd bevrijd, heeft haar militaire decoraties ontvangen.
De 19-jarige Jessica Lynch kreeg verschillende militaire decoraties waaronder de 'Bronze Star', het 'Purple Heart' (voor oorlogsverwondingen) en deze voor krijgsgevangene. De ceremonie vond plaats in het militaire medisch centrum Walter Reed in Washington.

Volgens de Amerikanen viel Lynch op 23 maart samen met haar kameraden in een hinderlaag bij Nasiriyah, in het zuiden van Irak. Daarbij vonden elf militairen de dood en werden zes anderen, waaronder Jessica Lynch, gevangen genomen na hevig verzet te hebben geboden. Het incident was het ergste voor het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Irak.

Een recent rapport spreekt die versie van het incident echter tegen. Jessica Lynch zou niet heldhaftig gevochten hebben totdat ze werd neergeschoten maar zou haar verwondingen hebben opgelopen toen het voertuig waarin ze poogde te ontkomen met grote snelheid op een ander voertuig botste. Jessica Lynch overleefde de crash en werd gevangengenomen.

Ook de bevrijding van Lynch bleek minder spectaculair dan de Amerikanen lieten uitschijnen. De Amerikaanse soldaten wisten dat de militieleden die Lynch bewaakten, al een dag eerder waren gevlucht. Het machtsvertoon dat te zien was - de bevrijding werd volledig gefilmd - bleek dus nergens voor nodig.