JAMMU - Minimum zeven mensen vonden de dood en 42 anderen werden zwaargewond door een explosie nabij een hindoetempel in de Indiase provincie Kasjmir. Enkele uren later viel een kleine groep islamitische militanten een Indisch legerkamp aan. Zeven militairen en twee aanvallers kwamen daarbij om, zes militairen raakten gewond.
Volgens de minister van Volksgezondheid van Kasjmir, Jugal Kishore, werden er gisteravond twee granaten geworpen in een menigte hindoes die op weg was naar de stad Katra om er de tempel Mata Vaishnodevi te bezoeken. Duizenden hindoes van over heel India bezoeken de tempel tijdens een jaarlijkse pelgrimstocht. De aanslag werd nog niet opgeëist.

De aanval vond plaats nabij de stand van een hulporganisatie die gratis maaltijden uitdeelt aan pelgrims. De gewonden werden overgebracht naar Jammu, op vijftig kilometer van Katra.

Legerbasis

Vanmorgen vielen twee of drie militanten een legerbasis aan. Volgens de politie was de aanval een zelfmoordaanslag, gepleegd door rebellen die door Pakistan worden gesteund. De twee daders kwamen wild om zich heen schietend en handgranaten gooiend het kamp binnen in Tanda, vlakbij de bestandslijn die Kasjmir opdeelt in een Indiaas en een Pakistaans deel.

Ondanks de herneming van diplomatieke betrekkingen tussen India en Pakistan blijft het separatistisch geweld voortduren in de Indiase deelstaat. India beschuldigt Pakistan er van het geweld en infiltraties van rebellen toe te laten vanuit dat deel van Kasjmir dat onder de controle van Pakistan valt. Islamabad van zijn kant beschuldigt India van massale schendingen van de mensenrechten in Indisch Kasjmir.

Zowel India als Pakistan eisen de grensprovincie op. Sinds 1989 werden volgens officiële Indiase cijfers 38.000 personen gedood bij gewelddadigheden in het Indiase deel van Kasjmir. Separatisten en Pakistan spreken van minimum het dubbele aantal doden.