BRUSSEL - De werkgroep die een oplossing moet uitwerken voor het politiek heikele dossier Brussel-Halle-Vilvoorde heeft een tweetal uren vergaderd. Net zoals vrijdag - toen de eerste werkgroep vergaderde - gebeurt dat in alle discretie.
De Octopuspartijen beslisten afgelopen woensdag de communautaire onderhandelingen af te handelen in twee werkgroepen. De eerste moet zich buigen over BHV en Brussel, de tweede over alle andere communautaire dossiers. Premier Yves Leterme zit de twee werkgroepen voor.

Vrijdag kwam de algemene werkgroep al een eerste keer discreet samen, zondag gebeurde hetzelfde met de BHV-werkgroep. Het overleg onder leiding van premier Yves Leterme ging later dan gepland - om 20 in plaats van om 18 uur - van start en duurde tot ongeveer 22 uur. Na afloop van de vergadering hielden alle partijen de lippen stijf op elkaar.

De discretie die de eerste minister woensdag aan de Octopuspartijen vroeg, houdt dus voorlopig stand.

Naast de eerste minister en de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker zitten in de werkgroep nog zeven vertegenwoordigers van de partijen. Het gaat om N-VA-voorzitter Bart De Wever (CD&V/N-VA), FDF-voorzitter Olivier Maingain (MR), Open Vld-voorzitter Bart Somers, PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux, Cocof-voorzitter Christos Doulkeridis (Ecolo), minister van Staat Magda Aelvoet (Groen!) en Brussels parlementslid Denis Grimbergs (CDH).

Bedoeling is dat de twee werkgroepen ook de komende week regelmatig vergaderen. Dat gebeurt elke dag alternerend: de ene dag de algemene werkgroep, de andere dag de BHV-werkgroep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in