Slag van Waterloo trekt 24.000 toeschouwers
Foto: afp
WATERLOO - Rond de Leeuw van Waterloo (in Waals-Brabant) zijn dit weekend voor de tiende keer de napoleontische bivakken in scène gezet. De reconstructie kende een enorme toeloop: er kwamen gespreid over de twee dagen bijna 24.000 toeschouwers op af.
Op de plaats waar Napoleon in juni 1815 verslagen werd, kregen de mensen een spektakel te zien met ruim 1.300 figuranten in uniform. Er deden zich geen noemenswaardige ongelukken voor bij de gevechten.

De figuranten kwamen uit heel Europa en verbleven zaterdag en zondag op het terrein waar de slag geleverd werd, in bivakken die door het publiek bezocht konden worden. De reconstructie van sommige fasen van de veldslag waren de blikvangers van het weekend.

De gevechten van zaterdagavond, die eindigden met een fakkeltocht van de troepen naar het laatste hoofdkwartier van Napoleon, trokken volgens de organisatoren naar schatting minstens 8.000 toeschouwers.

Zondag waren ongeveer 16.000 mensen op het appel om toe te kijken op de inname van de boerderij van Hougoumont (in Eigenbrakel), een spektakel met een honderdtal paarden en kanonschoten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in