Fabian Cancellara wint in eigen achtertuin
Foto: reuters
Fabian Cancellara heeft de slotrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. Hij haalde in de slotmeters Philippe Gilbert in, die in de laatste kilometer was weggereden. De Tsjech Roman Kreuziger is de eindwinnaar van de rittenkoers.
Het algemene klassement werd in de slotrit van Altdorf naar Bern niet meer aangeroerd. Gele trui Roman Kreuziger liet zich onbedreigd meevoeren in het peloton dat voor het grootste deel van de dag achter vijf koplopers reed: de Duitser Weissinger, leider in het sprintklassement, de Fransman Duclos-Lassalle, de Nederlander Tjallingii, de Zuid-Afrikaan Lill en de Spanjaard Perez. Maar op 8 kilometer van de streep werden de leiders gegrepen: het was de Kazachse kampioen Maxim Iglinskiy die de vijf als eerste inhaalde terwijl hij zijn eindwinst in het bergklassement veilig stelde door uitdager David Loosli af te houden op het laatste klimmetje.

Iglinskiy zette nog even door, maar voor de ritwinst was het nog te ver. Ook de poging van Scarselli en Gutierrez werd in de kiem gesmoord. Met nog twee kilometer te gaan leek een massasprint onafwendbaar, maar onder de vod sprong toch nog Philippe Gilbert weg. De Waal leek het te gaan halen, maar stoomtrein Fabian Cancellara, die in Bern geboren en getogen is, ontbond zijn duivels en kon voor eigen buren zijn voorwiel voor dat van Gilbert over de meet gooien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in