Sven Nys uit koers gehaald op WK Mountainbike
Foto: belga
Onder aanvoering van Christoph Sauser, de nieuwe wereldkampioen, reden de Zwitsers de concurrentie gisteren op een hoopje om het volledige WK-podium in beslag te nemen. Roel Paulissen werd fraai zevende, Filip Meirhaeghe en Sven Nys gingen kopje-onder.
Roel Paulissen ging bij een zwoele temperatuur van 30 graden uitstekend van start en nam in de aanvangsronde zelfs even de leiding. Maar dit tempo kon de Limburger niet aanhouden toen Christoph Sauser en Florian Vogel op het voorplan verschenen. ‘Ik wou me niet opblazen en nam daarom bewust wat gas terug’, stelde de Limburger na afloop. Paulissen viel terug naar een dertiende plaats maar slaagde erin om tijdens de tweede wedstrijdhelft knap op te klimmen naar een zevende plaats, op amper een minuut van de vijfde.

‘Er zat meer in, maar in de afdalingen wou ik geen risico’s nemen. Ik wou liever mijn zevende plaats veilig stellen dan het risico te lopen op materiaalpech. Aan dit WK bewaar ik in ieder geval een goed gevoel. De voorbije maand reed ik omzeggens geen wedstrijden. Maar ik had vandaag wel voldoende kracht in de benen om net achter de top te eindigen. Bovendien voelde ik de gezonde agressiviteit in mijn lijf om te blijven doorbijten. Dat sterkt me. Deze lijn hoop ik nu door te trekken tot Peking’.

Een heel ander gevoel had Sven Nys. De hoop op een uitstekend resultaat na de zesde plaats op de WB-wedstrijd in Fort William was gewettigd. De veldrijder droomde zelfs van een top 10-plaats, maar op twee ronden van het einde zat hij in de mobilhome al zijn ontgoocheling te verbijten. ‘Ik nam een niet onaardige start en kon vrij snel van de vijftigste naar de zestiende plaats oprukken. Maar plots had ik geen power meer in de benen. Iedereen fietste me voorbij’. Een ronde later was Nys 76ste.

Slechte dag

‘Hier heb ik geen verklaring voor. Ik noem dit gewoon een slechte dag zoals iedereen er wel eens één heeft. Dat is uiteraard niet plezant, maar ik ga niet panikeren. Of de warmte een oorzaak kan zijn? Dat denk ik niet. Toch niet zo vroeg in de wedstrijd. Pas wanneer je later meer vochtverlies lijdt, zou de warmte de oorzaak kunnen zijn. Misschien kunnen de rugproblemen aan de basis liggen van enig krachtverlies. Al voelde ik daar vandaag niet veel van. Toch ga ik mijn rug de komende dagen eens laten bekijken. Je weet maar nooit’.

Filip Meirhaeghe bolde als tweeënveertigste over de streep. ‘Met dit resultaat voel ik me toch al ietsje beter. Ik weet ook wel dat dit geen prestatie is om over naar huis te schrijven, maar belangrijk is alvast dat dit resultaat beter oogt dan wat ik de voorbije maanden presteerde.’