Joodse jongen in coma geslagen in Parijs
Foto: ap
In de Franse hoofdstad Parijs hebben vijf jongeren zaterdagavond een joodse leeftijdgenoot aangevallen. Het 17-jarige slachtoffer zou geslagen zijn met ijzeren staven. Zondag lag de jongen nog steeds in coma. Zijn toestand is kritiek maar stabiel, zo is zondag uit medische bron vernomen.
De feiten deden zich zaterdag rond 20.00 uur voor in een wijk in het noordoosten van Parijs waar een grote joodse gemeenschap woont. 'De 17-jarige jongen die die nacht brutaal werd aangevallen, droeg een keppeltje en er bestaat geen twijfel over dat het hier gaat om een antisemitische daad', aldus Ariel Goldmann, vice-voorzitter van de Joods-Franse koepelorganisatie Conseil représentatif des institutions juives de France (Crif). Goldmann vroeg de autoriteiten alles in het werk te stellen om 'de schuldigen op te pakken'.

De daders, vijf jongeren van 18 jaar of ouder, zijn onder toezicht geplaatst. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, heeft zondag al laten weten erg aangeslagen te zijn als gevolg van de 'brutale agressie'. Alliot-Marie 'heeft de ploeg die belast is met het onderzoek gevraagd alles in het werk te stellen om meer duidelijkheid te verschaffen omtrent de brutale daad en om de daders voor het gerecht te brengen', aldus de minister in een communiqué.

Ze betuigde haar solidariteit en steun aan het slachtoffer, diens familie en de gehele joodse gemeenschap en herhaalde vastbesloten te zijn om te blijven strijden tegen elke vorm van racisme, antisemitisme en xenofobie.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy liet weten erg verontwaardigd te zijn en betuigde eveneens zijn steun aan de joodse jongen en zijn familie. Sarkozy wordt zondagnamiddag in Israël verwacht voor een staatsbezoek. De Frans-Israëlische relaties waren in het verleden vaak gespannen en de Hebreeuwse staat hekelde al meerdere malen het wat zij noemen 'antisemitische klimaat' in Frankrijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in