Nederland berust in nederlaag
Foto: afp
De Nederlandse fanschare reageerde zaterdagavond verslagen na de onverwachte uitschakeling van Oranje in het EK Voetbal. Alleen in Delft en Basel leidden de frustraties van het Oranjelegioen tot rellen. Maar in de rest van Nederland keerden de bedroefde fans stilletjes huiswaarts na de zege van Rusland.
In Delft was het na het laatste fluitsignaal erg onrustig. Honderden opgefokte mensen verzamelden zich onder meer op de Beestenmarkt. Toen de politie het plein wilde ontruimen, werd de stemming grimmig.

De aanwezige agenten werden onder meer bekogeld met stenen, waarna de Mobiele Eenheid (ME) ingreep en het plein in een aantal charges schoonveegde. Diverse relschoppers werden aangehouden.

Ook in Basel kwam het tot talloze opstootjes met gedesillusioneerde Oranjefans. De Zwitserse politie had naar eigen zeggen 'haar handen vol' met botsingen tussen Nederlandse en Russische voetbalsupporters.

Bovendien kwam het tot ongeregeldheden van Nederlandse voetbalfans onderling.

In het centrum van Amsterdam heerste een verslagen sfeer nadat Oranje werd uitgeschakeld. Op het Rembrandtplein en het Leidseplein stonden honderden fans na het einde van de wedstrijd wat wezenloos voor zich uit te staren. Een paar vloekende en ravottende fans trokken de aandacht, maar de politie hoefde nergens in te grijpen.

In de Haagse wijk Laakkwartier bleef het net zo rustig. Waar de politie bij eerdere wedstrijden van Oranje nog delen van de wijk preventief afsloot, waren er na het verlies van het Nederlands elftal maar amper mensen op straat. Oranje versierde auto's keerden in stilte huiswaarts. Hier en daar werden al oranje vlaggetjes van huizen en lantaarnpalen afgehaald.

Ook in Utrecht, Rotterdam en de grote steden in Noord-Brabant hoefde de politie de extra mankracht die paraat stond niet in te zetten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in