In Nederland vraagt de christendemocratische partij CDA aan de minister van Justitie om de mogelijkheden te onderzoeken om de extreemrechtse organisatie Blood & Honour te verbieden.
De internationale organisatie zit achter de Nederlandse website landstorm-records.org waarop bezoekers neo-nazipropaganda kunnen bestellen, zoals cd's, t-shirts en computerspellen.

'We kunnen deze club niet accepteren in onze maatschappij. Dit zet aan tot haat', zegt Sybrand van Haersma Buma van het CDA.

Landstorm Records, een postorderbedrijf, zou gevestigd zijn in Winschoten. De website is gelieerd aan de wereldwijde extreemrechtse organisatie Blood & Honour die in een aantal landen is verboden, waaronder Duitsland. In Nederland en België geldt geen verbod.

Het Nederlandse Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft afgelopen week aangifte gedaan tegen de website. Volgens een woordvoerder van het MDI is Landstorm-records.org sinds begin dit jaar in de lucht. Ruim 100.000 mensen hebben inmiddels de webstek bezocht.

Ze kunnen er muziek bestellen met teksten gericht tegen joden, negers of homoseksuelen. Ook is een computerspel te koop waarvan het ombrengen van zoveel mogelijk joden het doel is. Het MDI noemde de verkoopwaar 'onwaarschijnlijk heftig'.

Een woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zei geschrokken te zijn van het bestaan en de inhoud van de website. 'Dit is een nachtmerrie. De site zou verboden moeten worden.'

In België organiseert Blood & Honour af en toe onverwachte concerten of bijeenkomsten. De vereniging houdt de plaats van hun manifestaties vaak zo lang mogelijk geheim, om te vermijden dat de bijeenkomst verboden wordt en om de politie te misleiden.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft al laten weten dat er nood is aan een wet die toelaat om extremistische groeperingen en hun evenementen te verbieden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in