Ramp met veerboot eist wellicht honderden levens in Filipijnen
Foto: epa
Bij de doortocht van de tyfoon Fengshen op de Filipijnen zijn zondag meer dan honderd doden gevallen. Sommige bronnen gewagen zelfs van meer dan 200 slachtoffers. En dat aantal kan nog sterk oplopen want door de storm is ook een ferry gezonken.
Aanvankelijk werd gemeld dat er zo'n 700 mensen aan boord van de Princess of the Stars waren, maar later bleek het om 845 opvarenden te gaan. Tot hiertoe werden slechts vier overlevenden en vier lijken teruggevonden.

De andere opvarenden zijn vermist, de kustwacht verwacht dat ze bijna allemaal verdronken zijn.

De ferry zou in amper 15 minuten zijn gezonken, aldus een van de overlevenden verteld.

De kapitein van de Princess of the Stars 'gaf bijna onmiddellijk nadat het schip was vastgelopen het bevel om de ferry te verlaten', wat zorgde voor een stormloop naar de reddingssloepen, verklaarde een bemanningslid, Reynato Lanorio, vanuit het ziekenhuis aan de radiozender DZVBB.

'Alles leek in 15 minuten te zijn gebeurd. Tegen de tijd dat we goed en wel begrepen wat er zich afspeelde, was de boot al gezonken', aldus Lanorio.

De man is een van de vier tot hiertoe teruggevonden overlevenden van de schipbreuk. Volgens de overlevenden zijn de motoren van de ferry, in tegenstelling tot wat de kustwacht dacht, niet stuk gegaan, maar moest de boot snelheid minderen als gevolg van de enorme golven.

'Heel wat opvarenden zijn erin geslaagd de reddingssloepen te bereiken, maar ik weet niet of ze het overleefd hebben', vervolgde Lanorio. Volgens hem deed de schipbreuk zich zaterdag rond de middag voor, toen de meeste passagiers aan het middagmaal zaten.

De kapitein zou de bemanning de opdracht hebben gegeven terug te keren naar hun posten, maar uit de getuigenissen van de andere overlevenden zou zijn gebleken dat de crew eerder heeft geprobeerd zichzelf in veiligheid te brengen dan de passagiers te helpen.

Een van die andere overlevenden, Jesus Gica, vertelde dat vele mensen gewoon overboord zijn gesprongen. Hij betwijfelde of ze het gered hebben.

Het gebied waar het schip kapseisde, is moeilijk bereikbaar en door de hevige regens en rukwinden hebben de reddingswerken ook alle moeite van de wereld om via het water de slachtoffers te bereiken.

Ook elders in het land eiste de tyfoon al tientallen doden. In de centraal gelegen provincie Iloilo, 560 kilometer ten zuiden van Manila, staan verschillende dorpen onder water en zijn zeker 101 mensen om het leven gekomen. Duizenden woningen zijn vernield. De gouverneur van de provincie heeft de noodtoestand uitgeroepen.

In de nabijgelegen provincie Antique zijn volgens de reddingsdiensten en lokale autoriteiten nog eens negen doden gevallen. Op het eiland Mindanao zijn 26 doden geteld.

De tyfoon, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur, kostte ook het leven aan 17 mensen in de zuidelijke provincies Maguindanao en North Cotabato. In de centrale provincie Negros Oriental vielen twee doden, in Leyte ook twee en in Capiz werd één dode geteld.

Volgens het Rode Kruis zal de dodentol nog verder oplopen, aldus een woordvoerder van de hulporganisatie zondag.