Ontvoerde baby teruggevonden in Charleroi
Foto: Child Focus
Garode Ratazi, de baby van zeven maanden die vrijdag werd ontvoerd uit een ziekenhuis in Charleroi, is zondag kort na middernacht teruggevonden in Jumet. De politie vond de baby ongedeerd terug bij een 31-jarige vrouw die zelf recent een baby had verloren. Zij is aangehouden.
Volgens de eerste informatie kent de 31-jarige vrouw psychologische problemen en heeft ze enkele dagen geleden zelf haar baby verloren. De vrouw is naar het ziekenhuis Notre Dame et Reine Fabiola in Charleroi gegaan en heeft daar een baby ontvoerd.

Toen ze terugkeerde naar haar huis in Jumet, zou ze haar vriend gezegd hebben dat de baby van haar was. Ze deed dat om het opnieuw goed te maken met haar ex-vriend. De vrouw had haar ex-vriend op de mouw gespeld dat hij de vader van de baby was.

De zeven maanden oude Garode Ratazi was door een juridische beslissing in het ziekenhuis geplaatst. Vrijdagmiddag omstreeks 13.45 uur ontdekten drie schoonmaaktsters dat de baby niet meer in zijn bed lag. Ze sloegen echter geen alarm omdat ze dachten dat het kind werd verzorgd.

Een verpleegster verwittigde even later wel de directie. Child Focus startte nagenoeg onmiddellijk een affichecampagne.

Uit de beelden van de bewakingscamera's konden de speurders opmaken dat een jonge vrouw er met het kind vandoor was gegaan. Ze werd geïdentificeerd als Dorothée B., tegen wie verschillende onderzoeken lopen voor diefstal en misbuik van vertrouwen. De vrouw maakt gebruik van verschillende identiteiten, wat het onderzoek aanzienlijk vertraagde.

Even na middernacht werd de vrouw gelokaliseerd in een huis in Jumet. De speurders troffen er de slapende baby aan. Het kind werd goed verzorgd en verkeert in goede gezondheid.

Dorothée Ballieu bekende de feiten onmiddellijk. Ze verloor onlangs haar eigen kind even na de geboorte. Door een ander kind te ontvoeren, wilde ze het schijnbaar opnieuw goedmaken met haar ex-vriend. Ze heeft hem naar eigen zeggen het kind getoond en hem verteld dat hij de vader was.

Volgens de eerste resultaten van het onderzoek heeft de man die bewering geloofd en kan hem dus niets ten laste worden gelegd. Ballieu had het kind intussen ook aan verschillende familieleden getoond.

De vrouw verscheen zondagnamiddag voor de onderzoeksrechter en is aangehouden. Ze wordt beschuldigd van de ontvoering en opsluiting van een kind jonger dan twaalf. Voor de ontvoering riskeert ze vijf tot tien jaar cel, voor de opsluiting drie maanden tot twee jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig