BRUSSEL - Toekomstig CD&V-voorzitter Yves Leterme is niet te spreken over de houding van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel in het dossier van de genocidewet. Hij stelt zijn positie ter discussie. Dat is zondag gebleken tijdens het TV1-programma De Zevende Dag. De meerderheidspartijen zijn tevreden met de aanpassing van de wet.
Yves Leterme viel scherp uit naar Louis Michel. Die was er aanvankelijk tegen gekant dat de genocidewet nog verder werd aangepast. De koppigheid van Michel heeft ervoor gezorgd dat België maandenlang belachelijk is gemaakt, meent Leterme. De christen-democraat vindt dat Michel de economische belangen van ons land op het spel heeft gezet.

"De positie van Michel moet ernstig in vraag worden gesteld. Iedere politicus met een beetje ethiek en een beetje respect voor zijn functie trekt hieruit zijn conclusies", aldus Leterme, die vond dat Michel het buitenlands beleid van België in gevaar had gebracht door de genocidewet te blijven verdedigen.

Bij de meerderheidspartijen viel een heel ander geluid te horen. Senator Pierre Chevalier (VLD) vindt dat de genocidewet niet is uitgehold, maar integendeel is verbeterd. Doordat er voortaan een link is met de eigen onderdanen, is de wet nu vergelijkbaar met soortgelijke wetten in andere landen, luidde het.

Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen van de Vlaamse socialisten - een voorstander van het universeel karakter van de wet - was het daarmee eens. Volgens hem heeft de regering de genocidewet slechts aangepast en zit ons land nu "op het Europees gemiddelde".

N-VA-ondervoorzitter Bart De Wever zei dat de genocidewet door de nieuwe regeling wel is uitgehold. Hij sprak van "dubbel gebruik met het Internationaal Strafhof", waardoor er geen toegevoegde waarde is. Volgens De Wever zijn er bovendien nog steeds misbruiken mogelijk onder de nieuwe genocidewet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig