LONDEN - De Amerikaanse troepen hebben woensdag in Irak een konvooi aangevallen waarin de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein en zijn oudste zoon Odai zouden zijn gevonden. Amerikaanse specialisten voerden DNA-tests uit op de stoffelijke resten die in het konvooi werden gevonden. Dat schrijft het Britse weekblad The Observer zondag.
Dat konvooi was op weg naar de Syrische grens toen het werd aangevallen. Zo schrijft de krant.

Amerikaanse militaire bronnen hebben te kennen gegeven dat de aanval ingezet werd nadat een gesprek per satelliettelefoon werd onderschept waarbij ofwel Saddam Hoessein ofwel een van zijn twee zoons betrokken was. Dat voegt The Observer eraan toe.

De operatie vond plaats nabij de grensstad Qaïm en werd uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen en grondtroepen van het 3de pantserregiment van de cavalerie.

Twee maanden en half na de val van het regime, blijft het lot van Saddam Hoessein en zijn twee zoons onbekend. Maar volgens de Amerikaanse pers denkt de regering van president George W. Bush dat hij nog zou leven. Volgens de VS zou hij ook achter de recente aanvallen tegen de bezettingstroepen zitten.

De New York Times meldde zaterdag dat de privé-secretaris van Saddam Hoessein, Abed Hamid Mahmoud, bekend zou hebben dat de ex-president van Irak en zijn twee zoons nog in leven waren en dat ze zich zonder twijfel in het land verborgen hielden. Mahmoud werd op 16 juni door de Amerikaanse troepen in Irak gevangengenomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig