De bussen van De Lijn rijden niet langer op biodiesel. De bevoegde minister Kathleen Van Brempt (SP.A) reageert met die beslissing op de toenemende controverse over biobrandstoffen. Dat schrijft De Morgen donderdag.
Van Brempt schorst het gebruik van biobrandstoffen bij De Lijn met onmiddellijke ingang. Pas als er zekerheid is dat de brandstoffen op een duurzame manier worden geproduceerd en dat ze de uitstoot van broeikasgassen helpen bestrijden, zullen de Vlaamse bussen opnieuw op biodiesel mogen rijden.

Tot nog toe tankten de bussen van de vervoersmaatschappij gemiddeld zo'n 3 procent biodiesel. De beslissing van Van Brempt is opmerkelijk, want het zijn vooral zijzelf en haar partij die het gebruik ervan de afgelopen jaren hebben gepromoot.

'Soms moet je durven toe te geven dat je misschien niet de juiste weg hebt bewandeld', zegt Van Brempt.

De biobrandstoffen komen steeds nadrukkelijker onder vuur te liggen. De productiewijzen zouden niet altijd even duurzaam zijn en de teelten voor biodiesel verdringen de voedselgewassen, waardoor critici de brandstoffen aanwijzen als schuldige voor de sterk stijgende voedselprijzen.

Van Brempt roept de Europese Unie op die criteria uit te werken en een systeem van certificaten op poten te zetten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in