Eerste windmolens Thorntonbank voorzien voor 2008
BRUSSEL - C-Power, het bedrijf dat het windmolenpark op de Thorntonbank zal uitbaten, geeft morgenmiddag samen met SP.A voorzitter Johan Vande Lanotte een persconferentie om toe te lichten hoe ver het staat met de bouw van de windmolens in zee. Na bijna vijf jaar administratieve rompslomp en gepalaver rond de nodige vergunningen zou de bouw van de eerste turbines in 2008 van start kunnen gaan.
Met de plaatsing van de eerste windturbines in 2008 loopt C-Power wel achter eerder vooropgestelde tijdsschema’s. C-power diende het eerste voorstel voor de Thorntonbank al in 2002 in. De benodigde vergunningen waren voorzien voor 2004.

De federale regering, en zeker de SP.A, maakte zich de voorbije jaren trouwens sterk dat die windmolens er zouden komen tegen 2004.

Eind 2004 werd de deadline opnieuw verschoven. De Belgische regering zette toen tijdens de bijzondere ministerraad in Gembloers het licht op groen voor de bouw van grote windenergieparken in het Belgische gedeelte van de Noordzee. Toen ging men ervan uit dat deze zomer al de eerste windmolens zouden verrijzen op de Thorntonbank. Maar het heeft dus iets langer geduurd.

‘De ‘groene’ ambities uit het Paarse regeerakkoord van 2003 werden niet waargemaakt’, stelt de Bond Beter Leefmilieu na een grondige analyse van de milieuresultaten van vier jaar paars. BBL stelt dat het stimuleren van hernieuwbare energie werd tegengewerkt. 'Het is tot vandaag wachten is op het beloofde offshore-windmolenpark op de Thorntonbank.' De bekendmaking van de start van het project op enkele weken voor de verkiezingen is dan ook niet toevallig.

De bedoeling is om in een eerste fase (zomer 2008) de funderingen voor zes windturbines te leggen. In 2009 moeten er 18 windturbes bijkomen en tegen 2010 zouden er 54 moeten staan.

Op kruissnelheid (2016) moet het windmolenpark in staat zijn milieuvriendelijke stroom leveren aan 600.000 gezinnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig