SPD wil vervroegde verkiezingen
Foto: rr
BERLIJN - Voorzitter Franz Müntefering van de sociaal-democratische partij SPD heeft voor de herfst 2005 vervroegde parlementsverkiezingen in Duitsland aangekondigd, na een historische nederlaag van zijn partij bij deelstaatverkiezingen zondag in het SPD-bastion Noordrijnland-Westfalen.

Dinsdag komt de top van de SPD bijeen om zich officieel over vervroegde federale verkiezingen te beraden. Het komt echter aan het parlement, de Bundestag, toe om daarover te beslissen.

Volgens de jongste prognoses zou de SPD in Noordrijnland-Westfalen terugvallen naar 37,3 of 37,4 procent, de christen-democraten zouden naar 44,8 à 45,0 procent klimmen. De liberale FDP zou goed zijn voor 6,1 à 6,4 procent, de Groenen 5,9 tot 6,1 procent en andere, kleinere partijen samen 5,4 tot 5,6 procent.

In de deelstaat komt er een machtswissel. De roodgroene coalitie zal het veld ruimen voor het bondgenootschap CDU-FDP.

CDU niet onder de indruk

,,Wij willen een beslissing, het is tijd dat er duidelijkheid komt over de omstandigheden in Duitsland'', zei SPD-voorzitter Franz Müntefering over vervroegde verkiezingen. ,,De mensen moeten kunnen zeggen door wie ze geregeerd willen worden.''

Een glunderende Angela Merkel, voorzitster van de CDU die het waarschijnlijk tegen Schröder zal opnemen, noemde het resultaat in Noordrijnland-Westfalen ,,sensationeel''. ,,Een historische overwinning'', aldus de voorzitster die er meteen aan toevoegde dat de roodgroene coalitie in de deelstaat had verloren omwille van hun federaal beleid in Berlijn.

Merkel zei ook vervroegde verkiezingen niet af te wimpelen. ,,Elke dag dat roodgroen niet regeert, is voor Duitsland een goede dag.''

In Düsseldorf, de hoofdstad van Rijnland-Westfalen, gaat Jürgen Rütggers, die nog onder CDU-boegbeeld Helmut Kohl heeft gediend, in de plaats van Peter Steinbrück van de SPD minister-president worden.

De deelstaat was de voorbije 39 jaar steeds in handen van de sociaal-democraten. Het is hun zwaarste nederlaag aldaar in 51 jaar, want in 1954 zakten ze naar 34,5 procent.