BERLIJN - Met 45 procent van de stemmen hebben de christen-democraten van het CDU de deelstaatverkiezingen in het Duitse Noordrijnland-Westfalen gewonnen, aldus prognoses van de publieke Duitse tv-omroepen.

De sociaal-democratische SPD van bondskanselier Gerhard Schröder komt uit op 37,5 procent en heeft daarmee in haar eigen bastion een historische nederlaag geleden.

De liberale FDP behaalt volgens het ZDF 6,5 procent en de Groenen zes procent rond. De ARD geeft de FDP zes procent, evenveel als de Groenen.

De christen-democraten zouden ongeveer acht procent winnen, de sociaal-democraten zouden er vijf moeten prijsgeven. De FDP verloor zowat drie procent, de Groenen iets meer dan één procent.

De roodgroene coalitie in de deelstaat, een afspiegeling van de regering in Berlijn, heeft aldus een flinke klap geïncasseerd. De CDU en haar partner, de FDP, lijken een comfortabele meerderheid te hebben.

Een centraal thema in de campagne was de hoge werkloosheid in Noordrijnland-Westfalen waarvoor Schröder en co verantwoordelijk worden gehouden.

Er waren meer dan dertien miljoen mensen opgeroepen te gaan stemmen, bijna een vijfde van het hele Duitse electoraat. De deelstaatverkiezing geldt bijgevolg ook als een barometer voor de federale parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De machtswissel in Noordrijnland-Westfalen zal niet direct federale gevolgen hebben. De CDU/CSU gaat in de Bundesrat (,,senaat'') nog niet aan een tweederde meerderheid komen. Die is vereist om de werkzaamheden van de federale regering lam te kunnen leggen.

Het voorlopige eindresultaat zou al tegen 23.30 uur bekend zijn.