KABUL - Clementina Cantoni, de Italiaanse hulpverleenster die een week geleden in Kabul werd ontvoerd, is in leven en Afghaanse regeringsfunctionarissen staan in contact met de ontvoerders om haar vrij te krijgen. Dat heeft een Afghaanse regeringswoordvoerder vandaag gezegd, twee dagen nadat de vermoedelijke ontvoerder, Temur Shah, had gezegd dat hij haar had gedood omdat de regering niet op zijn eisen was ingegaan. De woordvoerder zei dat de mensen die contact hebben met de ontvoerders er zeker van zijn dat Cantoni gezond en wel is.

Sinds haar ontvoering zijn honderden politieagenten op zoek naar Cantoni en overal in Kabul zijn posters opgehangen met haar portret en het verzoek aan getuigen om informatie te geven. Werkneemsters van een naaiatelier in de Afghaanse hoofdstad dat behoort tot de projecten waar Cantoni leiding aan gaf hielden vandaag op hun werkplek een demonstratie voor de vrijlating van de 32-jarige Italiaanse.

De Afghaanse autoriteiten denken dat Cantoni is ontvoerd door dezelfde misdaadbende die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering, vorig jaar, van drie VN-medewerkers. Die werden na een maand weer vrijgelaten.

De Russische ambassade zei te onderzoeken of twee mannen die vorige week in het zuiden van Afghanistan werden ontvoerd, Russen zijn. Een man die beweerde te spreken namens de Taliban heeft gezegd dat ze woensdag twee Russen hebben ontvoerd die met een vrachtauto in de provincie Zabul reden en hen later hebben gedood. Een woordvoerder van de provincie bevestigde dat er twee mannen waren ontvoerd terwijl zij op de weg van de zuidelijke stad Kandahar naar Kabul reden, maar zei niet te weten of ze zijn gedood.